Задържаха българин в Испания за кражби на скъпи стоки по интернет

българин замесен

Задържаха българин в Испания за кражби на скъпи стоки по интернет. 19- годишният нашенец е „купувал“   висок клас електронни артикули чрез различни приложения за онлайн продажби на стоки втора употреба.

Разследването на Националната полиция в Мадрид започнало през месец април тази година, след като мъж подал жалба, че не е получил парите от продажбата на личния си портативен компютър чрез приложение за онлайн търговия на употребявани стоки. Потърпевшият заявил, че след публикуването на обявата с него се е  свързал потребител от приложението и поискал да купи компютъра. Купувачът поставил условие плащането да стане с наложен платеж и предложил за улеснение той да се свърже с куриерска фирма, която да вземе компютъра от адреса на продавача и да му го достави.

В хода на разследването се оказало, че в периода април- юни 2022 г. са подадени още 9 подобни жалби. След задържането на българина и направените от него самопризнания се установило, че сценария винаги е бил един и същ: създаване на профил с личните данни на вече измамено лице, влизане във контакт с продавача на харесания продукт в приложението и убеждаването му плащането да стане с наложен платеж посредством куриерска служба, която да вземе продукта от адрес. В уречения час, обаче, на адреса на продавача не идвал служител на съответната компания, а българинът, преоблечен като куриер. Взимал стоката и на продавача давал документи за пратката, обяснявайки му , че парите от наложения платеж ще си ги получи след получаването на стоката. Но продавачът никога не си получавал парите, а личните му данни били използвани за създаване на нов профил в мобилното приложение и търсене на следващата жертва.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Българка загина при пожар в дома си в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*