Испания: парадът на тримата крале или Cabalgata de los Reyes Magos

тримата крале

Парадът на тримата крале, известни още като тримата влъхви, или Cabalgata de los Reyes Magos е традиция в испанската култура. Той се провежда всяка година на 5 януари привечер в почти всички населени места в Испания.

С тържествени светлини, огряващи улиците, с рождествени сцени (Belen), разположени на различни места и с празнични звуци, огласяващи навред, малки и големи посрещат тримата крале от Изтока: Мелчор, Гаспар и Балтазар (на испански език). Те яздят коне или са качени на огромни платформи, а техните помощници (придворни) хвърлят на събралото се множество бонбони и лакомства. Това е момента, в който децата молят тримата влъхви за подаръци.

Вечерта преди лягане децата оставят обувките си на място, където кралете ще могат да ги видят. Там оставят прясно мляко и слама или моркови, за да се нахранят камилите.

На сутринта на 6 януари децата откриват, че храната я няма, а на нейно място са оставени подаръците. На този ден е типично да се яде сладкиша Роскон де Рейес. Това е кръгъл сладкиш с диаметър около 24 см с формата на геврек, който е разделен хоризонтално на две равни части и най- често между тях има сметана. Отгоре е украсен със захаросани плодове (символизиращи скъпоценните камъни, с които били украсени дрехите на тримата крале) и има вкус, подобен на козунака.

Това тържество произлиза от Новия Завет, в който тримата крале Мелчор, Гаспар и Балтазар са пътували цяла нощ, за да донесат подаръци на новородения Исус. В Испания тази традиция се заражда през 1886 г. в град Алкой, област Валенсия, където група съседи решават да направят шествие по улицата, носейки куклата на местен приказен герой на име Чичо Пѝам (Tío Píam). Постепенно все повече градове се присъединяват към идеята. В днешно време парада е много пищен, завършва пред кметството, където лично кмета посреща тримата крале.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Испанският сладкиш Роскон де Рейес (Roscón de Reyes)

Докога в Испания се честити настъпването на Новата година?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*