La Tomatina- испанският бой с домати (видео)

Испанският бой с домати или „La Tomatina” се провежда за първи път като младежка шега през лятото на 1945 г. През 1957-а част от местните жители протестират срещу битката с искане да бъде прекратена, но всичко отшумява.

Битката се провежда всяка година в последната сряда на месец август в градчето Буньол, област Валенсия. В нея освен испанците участват много чуждестранни туристи от различни континенти.

Всяка година общината предоставя за испанският бой с домати между 100 и 150 тона добре узрели плодове, които се купуват от област Екстремадура. Те се превозват с камиони до центъра на града. Боят започва точно в 12 ч. на обяд, продължава около 1 час и оцветява в червено улиците на Буньол.

Почистването след доматената битка се извършва от пожарни камиони, които пръскат улиците със силна струя вода, осигурена от римския акведукт Планей (Planell) и благодарение на киселинността на плода земята лесно се чисти. Някои от участниците използват река Буньол, за да се измият. Други използват водата, от маркучите, с които местните жители пръскат участниците.

В нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

Испанският бой с домати „La Tomatina” е запазена марка на общината в Буньол и е официално вписана в книгата на рекордите „Гинес“ като най-голямата ежегодна битка с хранителни продукти.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte.

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Фестивалът „ Сан Фермин ” в Памплона, Испания (видео)

Колоритният фестивал Битката с цветята във Валенсия (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*