Кога трябва да пием парацетамол, кога ибупрофен и кога аспирин?

Освен главоболието, причинено ни от преумора в работата или други външни фактори, с наближаването на зимата времето застудява и различните грипни вируси се активират. Попаднали в едно от тези състояния първото нещо, което ни идва на ум е да си легнем и да изпием едно хапче. Да, но дали знаем кое е най- подходящото за нашата ситуация?

Парацетамол
Това е обезболяващо лекарство, което помага за облекчаване на биоката и намаляване на треската при простудни заболявания. Приемането му не дразни стомаха и затова може да се приема по всяко време на деня, без да се налага да е след хранене.

Няма противовъзпалително действие. Прекомерната му употреба увеличава токсините в черния дроб.
Може да се приема при следните състояния: главоболие, зъбобол, менструални болки, симптоми на грип, висока температура и при всяка болка, която не е придружена от възпалителен процес.

Ибупрофен
Това също е обезболяващо лекарство, но, за разлика от парацетамола, има и противовъзпалителен ефект. Ето защо се препоръчва да се взима когато има наличие на възпаление, свързано с неразположение.

Ибупрофенът дразни стомашната лигавица и затова трябва да се приема задължително след хранене. Може да се приема при следните състояния: главоболие, зъбобол, при наличие хематоми или синини, навяхвания, болки в мускулите или ставите, при треска.

Аспирин
Обезболяващо лекарство, което има противовъзпалителен ефект, но дразни стомаха. Ефикасно средство срещу висока температура. Има противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и рак.

Аспиринът се употребява за облекчение на симптомите при главоболие, зъбобол, болки в гърлото, менструални болки, болки в мускулите и ставите, болки в гърба, лека артритна болка. При простуда или грип за лечение на болка и повишена телесна температура.

Здравеопазването в Испания

Здравеопазването в различните области на Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*