Кога трябва да украсим коледната елха?

коледните празници

Присъствието на коледната елха по домовете на хората има много дълга история и тази традиция винаги стопля сърцата на всички. Макар и вече живата ела/елха да е заменена с изкуствена, тя допринася за истинското празнично настроение.

Около 20 дни преди Коледа е времето за украсяването на елхата. А според най-разпространената традиция това трябва да стане на Никулден. Правила за това, кога точно да окичим коледното дръвче все пак няма, въпреки че е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово.

Дръвчето се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. Според поверието всяка година се купува и нова играчка. Така коледната елха се превръща в една история на семейството, тъй като всяка една играчка бележи една година от живота му. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността, много преди християнството.

В древен Египет, в най-късия ден в годината са украсявали своите домове с палмови клони. В древен Рим хората са украсявали дръвчета в чест на бог Сатурн.

Според легендите елхата се появява в Германия и е свързана с името на Свети Бонифаций, а с триъгълната ѝ форма се обяснявало единството на Светата Троица. Друга легенда свързва появата на елхата с Мартин Лутер.

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички. Празничното дърво бързо придобива популярност и в цяла Европа.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата добила популярност в България.

Как посрещат Коледа и Нова година в Испания?

Как мераклийски да опаковаме подаръците за идващите празници? (видео)

Върховният съд на Испания се произнесе относно прочутата коледна кошница (cesta de Navidad), която фирмите подаряват на служителите си

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*