Колко пари може да носим в себе си при влизане или излизане от Испания

пари

Испанските власти са поставили лимит на парите, които всеки пътуващ може да носи в себе си при влизане или излизане от Испания. Максималната сума е 10 000 евро, които не е необходимо да бъдат декларирани. Ако сумата надвишава тази стойност трябва да се представи митническа декларация.

Това изискване в Испания е съобразено с Регламент Nº 1889/2005 на Европейския съюз, който поставя лимит на позволената преносима сума и той не трябва да надвишава 10 000 евро, за да не се налага да се попълва митническа декларация. С тази мярка се цели да се попречи на пренасянето и „прането на пари” през трите вида граници на територията на общността- земни, морски и въздушни. Не трябва да се забравя, че освен монетите и банкнотите, които са в обръщение, банковите чекове също влизат в групата на пари „в кеш” и трябва да се взима в предвид и тяхната стойност.

Ако пътуващият не декларира, че в себе си носи пари, чиято стойност надвишава позволения лимит, испанските власти могат:

    • да задържат цялата сума и да започнат разследване за произхода на парите.
    • да наложат глоба на стойност от 600 евро до половината от стойността на преносимата сума.
    • да конфискуват цялата сума, ако по време на разследването се установи, че е имало опит за укриване на информация относно произхода на парите.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter, VKontakte.

Кога Испания може да екстрадира чужд гражданин

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*