Отново местим стрелките на часовника към зимно часово време

В края на този месец ще преминем към зимно часово време, което означава, че трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Това ще стане в неделя, на 29 октомври 2023 г. съответно в 3:00 часа в Централна и Западна Европа (и Испания) и в 4:00 часа в Източната част на континента. Тази нощ ще спим с един час повече 😆 . Зимното часово среме ще продължи до края на месец март когато отново ще преминем към лятното.

Прилагането на решението на ЕС за отменяне на смяната на часовото време бе отложено за неопределн срок от време, но в един момент всяка страна членка на Европейския съюз ще трябва да реши сама кое време да остане за постоянно.

Испания е страната, която най-трудно ще реши кое часово време да избере, тъй като от 81 години живее в неправилното време. Географски погледнато голяма част от територията на страната е в една и съща часова зона с Португалия и Великобритания, и правилното ѝ часово време е Средното гринуичко време (GMT).

През 1941 г., обаче, генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер, направил един доста странен жест на приятелство – времево присъединил Испания към Третия райх и часовниците в иберийската страна са били преместени от Средното гринуичко време (GMT) към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона) или с един час напред.

След края на Втората световна война Испания не се връща към Гринуичкото време (GMT) – часовата зона, към която принадлежи, а продължава да живее в неправилната часова зона, т.е. с един час напред. И така е до ден днешен, с изключение на Канарските острови. Сега проблемът е, че ако правителството реши да остане лятното часово време, то през зимата в Галисия няма да се зазорява до 9:30 и даже до 10:00 часа през най-късите дни на декември. Ако остане пък зимното часово време, то през лятото по брега на Средиземно море и на Балеарските острови ще се свечерява с един час по-рано, което няма да е благоприятно за туризма.

През последните години редица държави останаха в зимно часово време и се отказаха от използването на лятното. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*