Започна известният валенсиянски фестивал „Las fallas” (видео)

фаи

Las Fallas са официален празник в област Валенсия, Испания. Провеждат се ежегодно от 14 до 19 март.

Смята се, че произхода на този празник е средновековната традиция през пролетта да се изнасят на улиците и изгарят всички стари мебели, вещи и дюшеци от сено, ползвани през есента и зимата. В средата на 19 век общината във Валенсия взима решение да забрани традиционните палежи на стари мебели и вещи по улиците, като задължава гражданите да ги изнасят извън града.

В началото на 20 век общината решава да възроди традицията, но видоизменена-палежите могат да се провеждат, но само ако купчините боклуци добият приемлив и неокаян вид. Наместо обичайните стари и мръсни предмети, дюшеци и мебели, по улиците изникват странни фигури, направени от същите материали. Това са и първите фаи или кукли.

Днес фаите са се превърнали в изцяло туристическа атракция- произведения на изкуството, привличащи милиони туристи всяка година. През 2019 година за създаването на гигантските фигури са отишли близо 9,7 милиона евро само за провинция Валенсия (или около 30 милиона евро за цялата област Валенсия), като фаята-победител за пета поредна година е куклата в квартал „Ноу Кампанар“, струвала 900 000 евро.

Всички фаи, по традиция се изгарят точно в 22:00 часа на 19 март, като фаята-победител получава привилегията да бъде изгорена половин час по-късно в 22:30 часа. Последна се гооори куклата на плочада пред кметството във Валенсия- в 23:00 часа.

Любопитен факт е че всяка година, една от малките фаи получава от файерското жури специална награда — правото да не бъде изгорена и се съхранява в Музея на фаите във Валенсия.

Las Fallas е единственото време през годината, в което са разрешени пиратките — всеки гърми с каквото може и колкото може. 5 дни много музика (безспирни духови оркестри обикалят всички квартали на градовете в областта от 8:00 сутринта до 12 вечерта), танци, цветя (на площада пред катедралата във Валенсия близо 10 метрова статуя на Дева Мария се облича изцяло с червени, бели и розови карамфили), състезания — за най-оригинална фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу (на испански: mascletá), най-ефектна заря и т.н., туристи и разбира се паеля.

Ежегодно в рамките на тези дни град Валенсия се посещава от над 2 милиона туристи.

Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*