Фестивалът „ Сан Фермин ” в Памплона, Испания (видео)

Ежегодният фестивал „ Сан Фермин ”, известен по целия свят с бягането на хора и бикове по градските улици, се провежда в град Памплона в началото на месец юли и продължава 9 дни (от 6 до 15 юли). Той датира още от времето когато Испания приема християнството. Тогава обаче това не е било забавление, а начин да се накарат животните да отидат от оборите до пазара, където да бъдат продадени. С времето в придвижването влиза и състезателен елемент.

На 6 юли точно в 12:00 ч. местно време празникът започва с традиционния вик от балкона на кметството: „ „Памплонци, памплонци! Да живее Сан Фермин!” и изстрелване на ракета – txupinazo.

Любителите на силни усещания могат да демонстрират смелостта си през деветте дни като всяка сутрин в 8:00 часа тичат пред биковете по тесните калдъръмени улички на града. Разстоянието от старта до финала – бикоборската арена „Памплона Турина“, където биковете ги очакват професионални тореадори- е 848,6 м. и се изминава за 2-3 минути . Фестивалът има много наситена програма. Освен коридите с бикове в града, почти денонощно, се организират балове, концерти и улични фиести.

По традиция всички участници в празненството са облечени в бели дрехи и носят червена кърпа около врата си. Казват, че фестивалът „Сан Фермин”, кръстен на Сан Фермин (Свети Фермин) – патрон и закрилник на Навара, е това, което е карнавала в Рио за бразилците.

Населението на Памплона е около 250 000 души. По време на фестивала то нараства до внушителните близо два милиона души, голяма част от които са чужденци.

Фестивалът „Сан Фермин” става световноизвестен през 1926 г. след като писателят Ърнест Хемингуей го описва в романа си „И изгрява слънце“ („Фиеста”).

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte.

Други интересни фестивали в Испания:

Фаяс- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Изразходваха 2 000 000 стръка цветя за битката с цветята във Валенсия

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*