Сладкарница в Испания сложи 10 000 евро за късмет в един Роскон де Рейес

Роскон де Рейес

И тази година някой от клиентите на сладкарницата Confitería Conrado в град La Bañesa, провинция Леон, ще намери чек от 10 000 евро. Той ще бъде скрит в един от сладкишите Роскон де Рейес (Roscón de Reyes).

По- миналата година чека на сладкарницата бе спечелен от семейство военни, живеещо в градчето Morales del vino (област Кастия и Леон), което поръчало сладкиша по интернет. Ако тази година никой не намери 10 000- те евро те ще бъдат дарени за благотворителност.

Роскон де Рейес е специален коледен сладкиш, който се приготвя за т. нар. 12- та нощ. В Испания се чества всяка година на 6 януари  и се нарича Ден на Тримата Влъхви (Día de los Reyes Magos). Децата с нетърпение го очакват, защото тогава получават своите подаръци. Казват, че най- добрият Роскон де Рейес се прави най- старата сладкарница в Испания- „Del Poso“. Тя е основана през 1813 г. и се намира в мадридския квартал Вайекас.

Роскон де Рейес е кръгъл сладкиш с диаметър около 24 см с формата на геврек, който е разделен хоризонтално на две равни части и най- често между тях има сметана. Отгоре е украсен със захаросани плодове (символизиращи скъпоценните камъни, с които били украсени дрехите на тримата крале) и има вкус, подобен на козунака.

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply