19 годишна българка, ученичка в Испания, спечели конкурс и замина за САЩ

19 годишна българка, ученичка в Испания, спечели конкурс на La Obra Social „la Caixa“ и замина за САЩ. Пресияна Григорова Георгиева е ученичка в 11 клас (1º Bachillerato) в училище IES l´Hom в град Пикасент, област Валенсия. Тя, заедно с 4 свои съученици, са разработили проект на име Biobexa, в който излагат своя иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, а именно: остатъчната слама от прибраната оризова реколта да не се изгаря, а да се трансформира в левулинова киселина, с която да се наторява почвата.

В конкурса са участвали 1232 групи ученици от цяла Испания, но само 35 от тях са преминали в следващия кръг. Финалът се е провел в Барселона през месец юни 2018 г. Победители са участниците от 5 групи, които на 8 юли са заминали на 10 дневно посещение в Силициевата долина (Silocon valley) в САЩ. Там те ще имат възможността да се запознаят с различни начини на работа, да участват в семинари и да работят в екип, както и да се учат от опита на професионалисти, работещи във водещи компании по целия свят.

Пресияна Григорова Георгиева е родом от Варна. До четвърти клас е учила в СОУ „Стоян Михайловски” в морската столица, а през 2009 г. идва да живее при майка си в Испания.

Честито на нашето момиче, желаем ѝ още много успехи!

Статията е написана с любезното съдействие на г-жа Невена Дякова.

Българка пред испанска медия: В Испания се чувствам като у дома

Българка се класира за финала на испанския музикален конкурс „Gana con tu voz”

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply