Испания: 200 хил. души ще останат без работа след 1 ноември 2020 г.

безработицата в испания

Поне 200 хил. души ще останат без работа в Испания след 1 ноември 2020 г. Тогава започва да отпада 6- месечната забрана за уволнение на служителите, намиращи се в ситуация на временна безработица (ERTE), която правителството на Педро Санчес наложи по време на извънредното положение през пролетта заради кризата с Covid- 19.

Хотелиерството, търговията и ресторантьорството ще бъдат най- засегнати от масови съкращения. Въведените от автономните правителства вечерен час и локална карантина ще ограничат още повече пътуванията и ще намалят потреблението, което ще доведе и до масови фалити на малки и средни фирми.

През второто тримесечие на 2020 г. в Испания са закрити над 1 мнл. работни места. През лятото са възстановени само 569 600, което покачва безработицата в страната до 16,3% или 3,7 млн. безработни. Броят на работещите е спаднал до 19,1 млн. души. В цифрата са включени временно безработните (ERTE) и едноличните търговци, които получават някакъв вид помощи, общият брой на които е над 500 хил. души.

Рекордна безработица в Испания заради кризата с Covid- 19

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply