20€ струва бутилка чист испански въздух

испански въздух

20€ струва бутилка чист испански въздух, съобщава телевизия La Sexta. Тя съдържа най-чистия въздух в страната и третия в света. Дишат го само 20 човека- останалите жители на селцето Камписабалос (Campisábalos) в Гуадалахара.

Според кмета на селото чистия въздух се дължи на това, че Камписабалос се намира на 1 400 метра надморска височина в центъра Иберийския полуостров. Северозападният вятър, типичен за това място, идва от северния Атлантически океан, преминава през няколко провинции, които нямат силно развита промишленост или големи градове, които да го замърсяват и пристига в селото почти чист.

Преди да застане начело на кметството на Камписабалос, сегашният кмет Педро де Пабло Рикоте, пенсиониран физик, в продължение на 30 години е работил в Националния метеорологичен институт. Той споделя, че има предприемачи, които се подготвят да започнат да взимат въздух от там, да го бутилират във флакони под налягане и да го изнасят за азиатските страни, където въздухът е замърсен. Очаква се след по- малко от година най- чистият въздух в Испания да започне да се продава.

Идеята е копирана от Коста Рика и Канада, а бутилката ще струва 20 евро.

Най-скъпото вино в света се произвежда в Испания и струва 25 000 евро

Чешмата, от която тече вино вместо вода

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply