Испания: осъдиха 29 висши политици на 351 години затвор и глоба 44 млн. евро

Националният съд на Испания осъди 29 висши политици на 351 години затвор и глоба 44 млн. евро. Днес съдебният състав се произнесе по делото „Gürtel”. Това най-голямото дело в най-новата история на страната (състои се от 1 700 страници) за корупция: злоупотреба със служебно положение, подкупи, пране на пари, данъчни измами, конспирация и фалшифициране на документи, в което са замесени 37 души от обкръжението на управляващата в момента Народна партия (РР).

По времето на процеса бе доказано наличието на т.нар. „черна каса”(двойно счетоводство), която е съществувала поне от 1989 г. до 2008 г. и от нея са се облагодетелствали някои висши държавни политици и партийни лидери, както и са спонсорирани различни дейности на партията на действащия министър- председател Мариано Рахой.

Днес Националният съд на Испания осъди 29 души от 37-те заподозрени на общо 351 годи затвор. Бизнесменът Франциско Кореа, който е смятан за главния организатор на престъплението, влиза в затвора за 51 години и 11 месеца, дясната му ръка- Пабло Креспо- за 37,5 години. Бившият касиер на Народната партия Луис Барсенас е осъден на 33 години затвор, а бившата му съпругата Розалио Иглесияс на 15 години затвор и глоба от 44 млн. евро- сумата, която е била присвоена по време на съществуването на двойното счетоводство. Гийермо Ортега (бивш кмет на Махадаонда) ще лежи 38 години, Алберто Лопез Виехо (бивш съветник по спорта в правителството на област Мадрид и бивш вицепрезидент на област Мадрид)- 31 години, Хесус Сепулведа (бивш кмет на Посуело де Алкоркон)- 14 години.

Осъдените имат право да обжалват днешното решение пред Върховният съд на Испания.

Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал

Be the first to comment

Leave a Reply