4 год. затвор за българин, извел детето си от Испания без съгласието на майката

4 год. затвор за българин, извел детето си от Испания без съгласието на майката и го завел в България. Това е решението на Наказателен съд номер 15 в испанския град Памплона. Съдия Диего Бермехо Янгус издаде ефективна присъда на 39 годишния българин Ивайло В. Г. за доказано международно отвличане на дете и отправяне на тежки заплахи.

От 2005 г. до 2009 г. Ивайло В. Г. е имал сантиментална връзка с испанка в град Памплона, от която им се ражда син. След появата на детето отношенията между двамата се влошават и те се разделят. На 24. 02. 2012 г. съдебно решение дава родителските права на майката, а на бащата определя дни за виждане с детето.

На 12 ноември 2012 г. Ивайло се обажда по телефона на майката на детето и я уведомява, че с три годишния им син се намират в България, където ще останат да живеят и ако тя иска да вижда детето си ще трябва да ходи там. Започват многобройни телефонни разговори, в които българинът е настоявал майката на детето или да отиде в България да го види, или да се откаже от родителските права. За целия този период Ивайло е разрешил само няколко пъти майка и син да разговарят, като през цялото време е диктувал на детето да накара майка си да отиде в България.

През месец юли 2013 г. Ивайло е задържан в България въз основа на европейска заповед за арест, издадена от испанския съд, и е върнат в Испания заедно с детето.

Българинът е осъден на 3 години затвор и 10 годишна забрана за достъп до детето, 6 месеца затвор за отправяне на заплахи, забрана да се доближава на по-малко от 500 метра до майката и детето в продължение на 5 години и още 6 месеца затвор за изнудване.

Съдебното решение е окончателно и не може да се обжалва.

Автор: адвокат Ирина Константинова

Правен казус: къде трябва да живее дете на разделени родители, които живеят в различни държави

Правен казус: Какво се случва когато единият родител живее в чужбина, а другият самоволно се премести с детето в България

Be the first to comment

Leave a Reply