Испания обмисля въвеждането на 4- дневна работна седмица

4- дневна работна седмица

Испания обмисля въвеждането на 4- дневна работна седмица, без това да рефлектира на месечното заплащане на служителите. Работното време в страната може да се промени през 2022 г. чрез реформа на закона за работните часове, но първо ще се постави за обществено обсъждане. За проекта са заделени 50 млн. евро от европейските фондове, с които да се подпомогнат фирмите, които ще участват.

Първата област, която ще експериментира въвеждането на 4- дневна работна седмица е Валенсия. Автономното правителство вече е направило крачка в тази посока чрез проекта „El Futuro del Trabajo y las Políticas de Ocupación en la Comunitat Valenciana”, чиято цел е да подпомогне компаниите, които ще участват. За по- лесно адаптиране на фирмите ще бъдат дадени компенсации за всеки изгубен работен ден както следва: 100% през първата година, 50% през втората и 25€% през третата. Очакванията са продуктивността на служителите да се повиши, от което ще се увеличат ползите за фирмата, ще се увеличат новите назначения, а безработицата в областта ще намалее.

От 2 януари 2019 г. служителите на софтуеърната компания Delsol, намираща се в Менхибар (Mengibar), провинция Хаен, които не работят директно с клиенти, работят от понеделник до четвъртък, без това да рефлектира върху заплатите. От 183- мата служители само тези, които работят с клиенти почиват събота и неделя и на ротативен принцип имат още един почивен ден в седмицата, който невинаги е петък.

Други две големи испански компании също въвеждат 4- дневната работна седмица, макар и експериментално. Част от администрацията на двете компании Desigual Telefonica също ще премине на намалена работна седмица.

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply