40 българи, работили в Испания са източили 241 хил. лева в България

От Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) разследват 40 българи, работили в Испания за укриване на доходи. Хората са работили при техен съгражданин в испанския град Аранда де Дуеро и от половин година получават обезщетение в България. Преди седмица шестима от групата са получили призовки и са разпитвани пред служители на ДАНС в полицията в Златоград, съобщават от Отзвук.

„С какво сме застрашили националната сигурност, та ДАНС да ни разпитва. В Неделино главно се издържаме от работа в Испания и от гурбет. Над 95% от жените ни са по Испания“, ядосваше се единият от разпитаните. Наскоро неделинци получили разпореждане от НОИ, с което им се спира плащането на обезщетение за безработица.

Историята им е свързана с техен съгражданин на име Любомир Стефанов, който регистрирал фирма в Аранда де Дуеро, Испания. Българинът има лозя и насаждения. Назначава основно свои съграждани, но когато работата намалее, ги съкращавал. След като се прибирали в България, неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни.

„Получихме информация, че става въпрос за фиктивно назначаване на работа и започнахме проверка по случаите“, каза пред „Отзвук“ шефът на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Проверяващите открили, че гурбетчиите от Неделино били назначавани за по 10-15 дни, след което са съкращавани. Изпратено е запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали тези хора са излизали от страната. В отговорът се посочва, че има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време. „Някои от тях са изкарали целия период, но други са били не за 10 или 15 дни, а само за пет“, посочи Гаджев. Според законодателството, когато едно лице работи в държава-членка на ЕС с трудов договор, макар и за кратко време, му се плаща 60 процента от заплатата при последния работодател.

От НОИ – Смолян, не отричат, че документите, които са представени пред тях от испанския осигурителен институт, са оформени както трябва и тези лица отговарят на условията да бъдат на обезщетение в България, и такова им е отпуснато. Констатираните до момента случаи са 53. При 40 души е открито разминаване и плащанията им са спрени. До момента обаче на тях са им преведени 241 716,21 лв., което средно на човек прави по 6 000 лева. Петима продължават да си получават обезщетението, на останалите 8 изобщо не е започнало плащане.

„Мотивите, за да ми спрат плащанията е, че в периода, в който съм бил осигурен, не съм напускал територията на България и не съм се завръщал. Аз имам самолетни билети, документи от полицията в Испания, в тяхното НОИ, имам осигурителен номер от там. Всичко ми е законно, а те ми изпращат писмо, че не съм напускал територията на Република България“, гневи се Младен. За него този случай е парадокс и се чуди как от полицията са написали това, на каква база те са преценили, че не е излизал извън граница. „Бях за две седмици в Испания и една група от работниците ни командироваха в България. Управителят на испанската фирма има бизнес в село Войводиново. Не всички бяхме изпратени в България. Тогава беше купил земя в селото и трябваше да се прави ограда. Изкараха ни най-големите престъпници в тази държава“, допълва неделинецът. За жалост той е запазил самолетния билет за отиване, но за връщане не може да го намери. Младен обаче не се притеснява от този факт, защото това може винаги да се изиска от самолетната компанията. „Билетът е поименен, купувал съм го онлайн с карта. Създават ни излишни грижи да се занимаваме с адвокати. Превел съм и съм легализирал всички документи и ще обжалвам решението на НОИ. Аз съм си заслужил тези пари. Нямат никакво законово основание да ми ги спират. Ако трябва ще се съдим, това си е уронване на престиж, на авторитет. Аз имам две деца, имам семейство да издържам. Много съм обиден на нашата „хубава държавица“, допълва още мъжът. Той е получавал шест месеца обезщетение, оставали му да взима пари още четири месеца. Не е хванал тавана, но сумата, която му превеждали стигала нормално да издържа семейството си.

Хората от Неделино вече са се консултирали с адвокати и са готови да обжалват разпорежданията на НОИ, с които са спрени плащанията им.

Все повече българи получават пенсии от чужбина

Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

Be the first to comment

Leave a Reply