Узаконяване на новородено дете в Испания, чиито родители са български граждани

Всяко новородено дете в Испания получава испански акт за раждане, въпреки че родителите са български граждани.

Испанският акт за раждане е първата стъпка към узаконяването на бебето, но всъщност той има ограничени функции. Причината е, че в Конституцията на Република България е заложено, че всяко новородено дете, чиито родители са български граждани, приема автоматично гражданството на родителите си. За това испанските власти издават акт за раждане, с който да се започне процедурата по узаконяването на детето, но първо според българските закони и след това според местните, но вече като чужденец.

1. Издаване на български акт за раждане.
Първото нещо, което родителите трябва да направят е да изискат от съответната служба за гражданска регистрация испански и международен (многоезичен) акт за раждане на детето. След това трябва да се осведомят дали чрез съответната Консулска служба на България могат да направят необходимите стъпки за изваждане на ЕГН и български акт за раждане. Другият вариант е майката да упълномощи роднина или познат в България, на който да изпрати нотариално заверено пълномощно ( прави се в Консулска служба) и многоезичния акт за раждане, издаден от испанските власти и той да извърши необходимата процедура за издаването на българския еквивалент.

Според българското законодателство тази процедура се извършва в общинската служба по постоянен адрес на майката. След като е готов българският акт за раждане трябва да бъде изпратен обратно в Испания.

2. Издаване на задграничен български паспорт на новороденото дете
За издаването на български международен паспорт в съответната Консулска служба е необходим българският акт за раждане на детето и присъствието на детето и двамата родители (или единия родител и пълномощно от другия). Срокът за получаване на международния паспорт е около 2-3 месеца. Предварително попълване на формуляра и повече информация можете да намерите ТУК.

3. Здравна карта на новороденото
След като са подадени документите за издаване на паспорта на детето може да се изиска от Консулската служба удостоверение за това. В някои автономни области Seguridad Social изисква това удостоверение за издаване на здравна карта на новороденото. За това е добре да се потърси предварително информация по този въпрос.

4. Адресна регистрация
В голяма част на автономните области на Испания новороденото се регистрира автоматично на адреса на майката.

5. Издаване на NIE
След като е получен задграничния паспорт трябва да се извади NIE на детето. В различните автономни области на Испания изискванията са различни, така че всеки трябва да се информира предварително.

6. След като е получено NIE-то родителите трябва да обходят отново всички институции, изброени до момента, за да представят издаденото вече NIE и съответно службата да го нанесе в досието на детето.

Автор: Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта Worldbg.eu

Издаване на български акт за раждане на дете, родено в чужбина

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

Нов регламент за подаване и подновяване на българските лични документи в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания отново постави рекорд по брой на туристите, посетили страната

29/09/2017 WORLD BG

Испания отново постави рекорд по брой на туристите- 57,3 млн. чужденци са посетили страната през първите осем месеца на годината. Това е увеличение с 9,9% в сравнение с предишния рекорд, поставен в същия период на Последни

БЪЛГАРИЯ

Бойко Борисов: Герб ще е водещата партия в управлението на България

26/03/2017 WORLD BG

Първите думи на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден: „Нашата оставка беше морален акт и резултатът от изборите препотвърди, че ГЕРБ трябва да е водеща партия в управлението…Ще положим много Последни

НОВИНИ

15 европейски града осъмнаха с многобройни жълти лентички заради задържаните каталунски политици

18/12/2017 WORLD BG

В неделя сутринта 15 европейски града осъмнаха окичени с многобройни жълти лентички в знак на протест срещу задържането на каталунските политици и задействането на член 155 от испанската Конституция. Свързани

Leave a Reply