Узаконяване на новородено дете в Испания, чиито родители са български граждани

Всяко новородено дете в Испания получава испански акт за раждане, въпреки че родителите са български граждани.

Испанският акт за раждане е първата стъпка към узаконяването на бебето, но всъщност той има ограничени функции. Причината е, че в Конституцията на Република България е заложено, че всяко новородено дете, чиито родители са български граждани, приема автоматично гражданството на родителите си. За това испанските власти издават акт за раждане, с който да се започне процедурата по узаконяването на детето, но първо според българските закони и след това според местните, но вече като чужденец.

1. Издаване на български акт за раждане.
Първото нещо, което родителите трябва да направят е да изискат от съответната служба за гражданска регистрация испански и международен (многоезичен) акт за раждане на детето. След това трябва да се осведомят дали чрез съответната Консулска служба на България могат да направят необходимите стъпки за изваждане на ЕГН и български акт за раждане. Другият вариант е майката да упълномощи роднина или познат в България, на който да изпрати нотариално заверено пълномощно ( прави се в Консулска служба) и многоезичния акт за раждане, издаден от испанските власти и той да извърши необходимата процедура за издаването на българския еквивалент.

Според българското законодателство тази процедура се извършва в общинската служба по постоянен адрес на майката. След като е готов българският акт за раждане трябва да бъде изпратен обратно в Испания.

2. Издаване на задграничен български паспорт на новороденото дете
За издаването на български международен паспорт в съответната Консулска служба е необходим българският акт за раждане на детето и присъствието на детето и двамата родители (или единия родител и пълномощно от другия). Срокът за получаване на международния паспорт е около 2-3 месеца. Предварително попълване на формуляра и повече информация можете да намерите ТУК.

3. Здравна карта на новороденото
След като са подадени документите за издаване на паспорта на детето може да се изиска от Консулската служба удостоверение за това. В някои автономни области Seguridad Social изисква това удостоверение за издаване на здравна карта на новороденото. За това е добре да се потърси предварително информация по този въпрос.

4. Адресна регистрация
В голяма част на автономните области на Испания новороденото се регистрира автоматично на адреса на майката.

5. Издаване на NIE
След като е получен задграничния паспорт трябва да се извади NIE на детето. В различните автономни области на Испания изискванията са различни, така че всеки трябва да се информира предварително.

6. След като е получено NIE-то родителите трябва да обходят отново всички институции, изброени до момента, за да представят издаденото вече NIE и съответно службата да го нанесе в досието на детето.

Автор: Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта Worldbg.eu

Издаване на български акт за раждане на дете, родено в чужбина

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

Нов регламент за подаване и подновяване на българските лични документи в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Странни, но типични глоби за шофьорите в Испания

04/07/2017 WORLD BG

Странни, но типични глоби за шофьорите съпътстват горещото време и сезона на отпуските, точно когато и автомобилният трафик по пътищата на Испания се увеличава. От испанската Главна дирекция на трафика напомнят на шофьорите за 12 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кристиано Роналдо е дарил 600 000 евро от премията си за спечелванто на Шампионската лига

10/06/2017 WORLD BG

Нападателят на ФК „Реал Мадрид” Кристиано Роналдо е дарил 600 000 евро от премията си за спечелването на Шампионската лига на една благотворителна организация. Португалската звезда, който беше развълнуван от инвалидите, които бяха дошли на Последни

държавен секретар по търговия
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Бомба: испанският държавен секретар по търговията се яви на среща с краля на Саудитска Арабия с минипола и без воал на главата

16/01/2017 WORLD BG

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абделазиз проведе работна закуска с краля на Испания Фелипе VI и тридесет директори на испански фирми, които се интересуват от участие в проекти в Саудитска Арабия. На срещата присъства Последни

Be the first to comment

Вашият коментар