Важно за децата, живеещи в чужбина при напускане на България

влизане в България

Поради многото запитвания относно регламента за децата, живеещи в чужбина при напускане на България, се обърнахме към Гранична полиция в България с въпроса: необходима ли е декларация за напускане на България от родителите на детето, които не го придружават (ние попитахме конкретно за Испания)? Ето отговора на директора на „Граничен контрол“ комисар Б. Александров:

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в ГД „Гранична полиция“, Ви информирам за следното:

При гранична проверка за малолетните и непълнолетни български граждани, както и такива с двойно гражданство едно от които българско, когато отпътуват от Република България непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква нотариално заверено писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител – български гражданин.

Изискването не се прилага по отношение на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават освен български паспорт и официален документ (паспорт или лична карта) от съответната държава.

При представяне за гранична проверка на валиден български паспорт, сертификат за постоянно пребиваване в Испания и при липса на други, ограничаващи напускането мерки (оттеглено съгласие за пътуване от родител или забрана за напускане на страната), ще бъдете допусната за излизане от страната без изискването за представяне на съгласие за напускане на страната от родителите.

Допълнителна и подробна информация по въпросите, свързани с пътуване на деца можете да намерите на интернет страницата на Гранична полиция: www.nsgp.mvr.bg .

Ето и самото писмо:
Гранична полиция

Утре е най- опасният ден за пътуване с автомобил в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*