Валенсия се вижда като прилеп от космоса

прилеп

Валенсия се вижда като прилеп от космоса. Снимката е направена от Международната космическа станция.

Астронавтът Томас Песке е успял да заснеме необичайна снимка, на която нощна Валенсия се вижда като прилеп, разтворил крилата си. Тялото на прилепа се състои от градската зона, а крилата са околните населени места.

Интересното е, че в герба на града и дори в емблемата на едноименния футболен клуб има прилеп. И затова на футболистите им казват „прилепите“.

Прилепът е на почит във Валенсия, тъй като е спасил района от нашествието на маврите, които 800 години са владеели Испания. Според легендата една вечер прилеп кацнал на шатрата на арагонският крал Хайме I Завоевателят, който бил разположил войската си около река Турия, за да не позволи на маврите да завладеят Валенсия. (По това време градът и околностите му са били кралство (Reino de Valencia) в границите на кралство Арагон). Кралят наредил да убият прилепа, защото се вярвало, че тези животни носят лош късмет. Няколко нощи по- късно друг прилеп вдигнал шум, който събудил краля и войниците и те осуетили опита на арабите да влязат във Валенсия. Тогава крал Хайме I наредил прилепа да бъде поставен в горната част на герба на града. Така е и до днес.

Порт Саплая- „Малката Венеция” на Валенсия

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*