В Испания започна Страстната седмица или Semana Santa

В Испания започна Страстната седмица или Semana Santa. Страната (и най- вече област Андалусия) е известна в целяи свят с пищните католически процесии. След две години на прекъсване заради пандемията, тази година Страстната седмица ще се празнува както преди. 

Процесиите датират от XVI век когато на Триденския събор Католическата църква решава ежегодно да пресъздава и по достъпен начин да разказва на миряните историята за Исус Христос. Централно място в тези шествия заемат изображения от сцени от последните дни на Спасителя. Вярващи от различи братства (33 конгрегации с около 30 000 последователи), изобразяващи назаряните, изнасят на раменете си платформи от църквите и ги разнасят сред хората. Върху тях са положени статуи на Исус Христос, Дева Мария или други библейски герои. Понякога теглото им достига до 5 тона и за носенето им са необходими около 250 човека.

Различните процесии имат различно значение, но винаги са съпроводени от духов оркестър. Те започват с влизането на Исус в Йеросалим. Най- емоционално натварени са шествията в четвъртък срещу петък, на Разпети петък и на Великден.

В четвъртък се пресъздава сцената на предателството на Юда и залавянето на Спасителя в Гетсиманската градина, а процесиите в петък пресъздават пътя към Голгота. Финалните процесии сменят скръбта по разпъването на кръста с радостта от Възкресението.

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply