Какво не трябва да забравяме да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

трапезата на Бъдни вечер

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, които са започнали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

На трапезата на Бъдни вечер, която на времето се е подреждала около огнището, трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Поверието гласи: колкото повече ястия има на масата, толкова по-щедра ще е годината. Задължително е да се сложат храни, които набъбват, за да може късметът, здравето, щастието и плодородието да се увеличават като тях: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), тиквеник, ошав, туршии, чесън, мед, орехи и вино.

На трапезата трябва да има:

Питка с паричка
Питката трябва да е замесена със сода или квас и да се сложи на централно място на масата. Украсява се с фигури, присъстващи в бита- житни класове, рало, кръст, слънце, животни и т.н. В някои краища на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Питата се разчупва от най- възрастния мъж в семейството като първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Пълнени чушки с боб и сарми със зеле
Това са двете основни ястия на трапезата на Бъдни вечер. Очакването е както набъбват боба и ориза при приготвянето им, така да се увеличават късмета, здравето, щастието и плодородието през Новата година.

Ошав
Това е компот от сухи плодове.

Плодове: ябълки, орехи, мушмули, дюли. На Игнажден се нарича по един орех за всеки член от семейството и на Бъдни вечер се чупят. Ако ядката е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле
Присъства на трапезата, тъй като това е традиционна зимнина.

Тиквеник с мед: медът е сладък и ще донесе сладост в живота на семейството през Новата година. Освен това той е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън- предпазва от зло и болести. Трябва да има няколко глави, пръснати по трапезата.

Сол- стара българска поговорка казва, че къщата без сол не трябва да остава, тъй като ще дойдат болестите и раздорите в семейството.

И, разбира се, руйно червено вино!

В Испания Бъдни вечер се нарича Nochebuena. Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря, която се състои предимно от морски дарове. Прието е да се правят подаръци на домашните. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

За още новини от Испния ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Испанската коледна лотария- La Lotería de Navidad

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*