Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания

Дяволско място

Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания е малкото селце Трасмос ( Trasmoz) в провинция Сарагоса, е заобиколено от ореол на тайнственост през вековете. Легендите за сборища на вещици маркират историята на селото още от Средновековието. Самият Густаво Адолфо Бекер, известен андалуски поет и писател на къси разкази, е съблазнен от тези легенди и затова ги разпространява.

Леля Каска е известна със своята побеляла, сплъстена коса, с екстравагантните си форми и прегърбеното си тяло. Според разказа на писателя тя се е била посветила на правенето на магии и уроки на съселяните си, които накрая са я линчували публично. Но душата ѝ остава да скита из Трасмос.

Разположено по склоновете на Moncayo, на няколко километра от цистерцианския манастир Veruelа, това селце, със само 70 жители, в момента е единственият дяволски кът в Испания. Още през XII век селото е било отлъчено от църквата. С това Трасмос се превръща в остров, заобиколен от владенията на манастира Veruela, на който постоянно са се извършвали езически ритуали.

Макар че е проклет и отлъчен, Трасмос съществува и днес. Едно селце, което е направило туристически бум от загадъчното си минало. Хиляди туристи го посещават благодарение на вещиците и легендите от миналото.

В Трасмос има музей, посветен на магиите и всяка година, в началото на лятото, се прави панаир на вещиците и на магическите и лечебни растения, който привлича стотици посетители. Въпреки това, селото е най- посещавано на 1 ноември- деня на честването на Вси Светии и нощта на духовете- празник, който идва от миналото. Говори се, че той има келтски произход и отбелязва пристигането на империята на тъмнината, подхранвана от дългите зимни нощи. Това е времето, когато духовете идват сред живите, а ритуалите, които се изпълняват в тези тържества са три: молитва, звън на камбаните и трептене на светлините.

Културната асоциация „Магия“ е възстановила част от ритуалите на предците и вечерта на 31 октомври се отбелязва „Светлината на душите”. Това е магически и загадъчен ритуал, който приканва местните жители и туристите да изживеят една традиционна и ужасяваща нощ.

Празничният ден в Трасмос започва още сутринта на 31 октомври с бране на тикви, където децата са главните действащи лица. Тиквите се украсяват и се поставят за осветяване на пътя, по който ще се проведе шествието през нощта. Както традицията повелява, участниците се молят с броеница през целия път от църквата до гробищата и накрая се пее погребална песен „Радостите на Светите душите“, песен, която е пята в селото в продължение на векове.

След като приключат религиозните церемонии, шествието преминава по всички улици и кътчета на селото, в които се крият смразяващи мистерии. Едно мероприятие, което отвежда назад във времето и събужда призраците на миналото.

„Пътечката на краля” в Испания е най- опасният път в света (видео)

Червената река на Испания

Испанското Мъртво море

Чешмата, от която тече вино вместо вода

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*