Имат ли еднакви права испанците и българите, живеещи в Испания

Много хора се питат дали постоянно пребиваващите българи в Испания имат еднакви права с испанците. Отговорът е: разбира се, че не!.

След влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, Испания премахна прочутите „резиденции” (разрешително за живеене и работа) и улесниха процедурата по узаконяване на престоя на българските граждани в страната. Сега всички са легално пребиваващи и си имат своите права (да живеят в страната, да работят при същите условия както испанците и т.н.)

Да обаче, въпреки че може да се изброят още доста права, има някои, които са само за испанците.

Например: правото за гласуване на общите избори, достъпа до определени професии и т.н. Това означава, че все пак чуждият гражданин не получава същото обгрижване от страна на държавата каквото имат испанските граждани.

Следователно българинът, дори юридически да е постоянно пребиваващ в Испания не трябва да забравя, че въпреки широкия правен статут на съответния сертификат за пребиваване на европейски гражданин, той няма същите права като испанците.

И това не се случва само в Испания спрямо българите, така е и в останалите страни, членки на Европейския съюз спрямо чужденците.

Колкото и да са уеднаквени законите на страните членки на Европейския съюз, все пак всяка държава е независима и си има своята конституция.

Висящи задължения на гражданите към българската държава

Кога Испания може да екстрадира чужд гражданин

Симеон Сакскобурготски предлага българите в чужбина да гласуват по пощата

Be the first to comment

Leave a Reply