Имат ли еднакви права испанците и българите, живеещи в Испания

испанският международен паспорт

Много хора се питат дали имат еднакви права испанците и българите, живеещи в Испания. Отговорът е: Разбира се, че не!

След влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, Испания премахна прочутите „резиденции” (разрешително за живеене и работа) и улесниха процедурата по узаконяване на престоя на всички граждани на страните от ЕС. Сега всички имат своите права (да живеят в страната, да работят при същите условия както испанците и т.н.)

Да обаче, въпреки че може да се изброят още доста права, има някои, които са само за испанците.

Например: правото за гласуване на общите избори, достъпа до определени длъжности и т.н. Това означава, че все пак чуждият гражданин не получава същото обгрижване от страна на държавата каквото имат испанските граждани.

Следователно българинът, дори юридически да е легално пребиваващ в Испания не трябва да забравя, че въпреки широкия правен статут на съответния сертификат за пребиваване на европейски гражданин, той няма същите права като испанците.

И това не се случва само в Испания спрямо българите, така е и в останалите страни, членки на Европейския съюз спрямо чужденците.

Колкото и да са уеднаквени законите на страните членки на Европейския съюз, все пак всяка държава е независима и си има своята конституция.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Защо не се признава двойното гражданство между Испания и България 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*