Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Какво означава Кръстният знак:

1. При православните:
С кръстният знак ние изповядваме точната същност на Бога, а именно, че е Троица – Отец, който е създал небето и земята, Иисус, който седи от дясно на Бога и Светият Дух – Животворящия: събираме палеца, показалеца и средният пръст в едно, с което прославяме и изповядваме Триединния Бог.

– Безименният и кутрето събираме прилепваме към дланта, с което изповядваме двете природи и воли – Божествената и човешката в едната личност на Иисус Христос.

– Поставяме събраните три пръста на челото след което ги поставяме в областта на пъпа с думите: „Во имя Отца…“ с което прославяме Отец като творец на небето, символизирано от челото и земята, символизирана от пъпа.

– Изнасяме ръката към дясната страна на гърдите с думите: „… и Сина…“ с което изповядваме вярата си, че Иисус седи от дясно на Отца;

– С думите „…и Светаго Духа. Амин“ поставяме ръката отляво в областта на сърцето, което и символ на животворящия Свети Дух.

„Докосвайки челото, утробата и раменете си, мислено изобразяваме кръст. Челото ни символизира небесата, утробата – земята, а напречницата напомня, че Светият Дух обхваща всичко – открай докрай.“

Начинът на кръстене на източноправославните християни е установен от Вселенския събор.

2. При католицитв:

Католиците се прекръстват с 5 събрани пръста, които изобразяват раните на Христос – прободените му две ръце, двата крака и раната от копието в ребрата.

Според тях лявата страна символизира ада, т.е. слизането на Христос в ада, а дясната символизира възкачването му отдясно на Отца, а прекръстването на челото и гърдите символизира идването на Христос от небесата на земята, т.е. кръстенето им символизира идването на Христос от небесата на земята, слизането му в ада и възкачването му отдясно на Отца.

До 1570 г. на католиците им е било позволено да се кръстят както от дясно на ляво, така и от ляво на дясно. Но тогава папа Пий V настоял да започнат да се кръстят само от ляво на дясно и нищо друго.

„Благославящият себе си … прави кръст от челото към гърдите и от лявото рамо към дясното“,

казал тогава великият пратеник на Бога.

Ето още някои разлики между двете религии:
1. По време на пости при католиците е позволено мляко, при православните -не.
2. Православните свещеници се женят, само монасите -не. Католическите свещеници нямат право да се женят.
3. Католиците смятат, че папата е наместник на Бога на земята, че е глава на цялата църква. Това не се признава от православните. Също така православната църква не признава правото на папата да издава индулгенции.
4. Католиците постят в събота, в църквите им се свири на орган. Православните -не.

Католическия и православния Великден ще се отбелязват на една и съща дата

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*