Испания започна запалването коледните светлини (видео)

коледните светлини

Испания започна запалването на коледните светлини. По традиция тази церемония се провежда в периода между последната седмица на ноември и средата на декември. Всяко кметство предварително обявява датата за тържественото събитие, с което се създава празничната обстановка за наближаващите празници. Коледните лампички в Испания ще изгаснат след пристигането на кралете от Изтока или тримата влъхви на 6 януари.

Въпреки притесненията от коронавируса през измилата седмица хиляди хора се събраха в централните части на големите градове като Мадрид, Барселона, Малага, Виго, Севиля, Билбао…, за да присъстват на тържественото запалване на коледните светлини. С тях се откриват и традиционните коледни базари, които също допринасят за празничното настроение.

В петък вечерта на 26 ноември Мадрид запали своите светлини, които ще придават тържественост на столицата до 6 януари. 25 централни улици са празнично осветени, а гигантската елха на площад Испания тежи над 1 тон. На нея са закачени повече от 800 новогодишни топки, светещи шнурове и 27 000 LED светлини.

Барселона се освети празнично още в сряда на 24 ноември. Традицията в каталунската столица датира от 1961 г. и тази година за 60- ти пореден път хиляди хора се събраха, за да открият празничната обстановка в града.

Валенсия ще запали празничните светлини в понеделник, 29 ноември. Тази година на централния площад няма да бъде поставена традиционната коледна елха, а до ледената писта ще бъдат поставени две големи светещи топки с диаметри 15 м. и 11 м. , които ще се въртят под звуците на музика.

На 26 ноември на официална церемония бе запалено празничното осветление на 287 улици и площади, намиращи се предимно в стария град Севиля. А следващите два почивни дни бяха изпълнени с различни културни събития.

Най- осветеното и най- украсеното място в Испания за наближаващите празници е град Виго, където 11 млн. коледни лампички светнаха на 23 ноември. Инсталирането на светлинките по 340- те улици на града е започнало още на 4 август. Освен това, празнично настроение вдъхват и още 3 000 коледни мотива, 1 000 елхи и 400 тонколони, от които звучи типичната музика за идващите празници. В центъра е инсталирана рампа за ски, а до нея 3- метров снежен човек, който радва малки и големи.

През последните две години Испания смени типичните празнични лампички с LED- светлини. Това намалява използваната електроенергия за украса на градовете по време на коледните и новогодишните празници.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*