Испания: 6 писма- бомби са получени вняколко висши институции

писма- бомби

6 писма- бомби са получени в няколко висши институции в Испания. Първото писмо е било адресирано до министър- председателя Педро Санчес на 24 ноември 2022 г., което стана известно днес.

Второто писмо е било получено вчера в посолството на Украйна в Мадрид, където е ранен служител по сигурността, докато е била извършвана проверката. Третото е получено в офис сградата на оръжейната фирма Instalaza, намираща се на североизток от град Сарагоса.

Днес сутринта системата за сигурност на испанската военно- въздушна база в Торехон де Ардоз (Мадрид) е засекла подозрителен пакет. Петото писмо е било адресирано до министъра на отбраната Маргарита Роблес, но е било засечено от органите по сигурността. Последното за момента, 6- то писмо- бомба е получено днес към 12:30 часа в посолството на САЩ в Мадрид.

Според първите данни от започналото разследване от Върховния съд става ясно, че пакетите са изпратени от Испания. Те са съдържали самоделни устройства, съдържащи запалим прах и жица, което при отваряне би предизвикало внезапно възпламеняване, а не експлозия. Всичките писма са били обвити в кафява хартия.

За момента Испания няма да повишава нивото на терористична заплаха, тъй като страната и без това е на второто най- високо ниво след ислямистиките атаки в Европа през последното десетилетие. Все пак полицията ще засили охраната около обществените сгради и ще се проверяват по- внимателно пощенските пратки.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Минималната работна заплата в Испания и в другите страни в Европа

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*