Испанският сладкиш Роскон де Рейес (Roscón de Reyes)

Роскон де Рейес

Роскон де Рейес (Roscón de Reyes) е специален коледен сладкиш, който се приготвя за т. нар. 12- та нощ. В Испания се чества всяка година на 6 януари и се нарича Ден на Тримата Влъхви (Día de los Reyes Magos). Децата с нетърпение го очакват, защото тогава получават своите подаръци. Казват, че най- добрият Роскон де Рейес се прави най- старата сладкарница в Испания- „Del Poso“. Тя е основана през 1813 г. и се намира в мадридския квартал Вайекас.

Roscón de Reyes е любим за малки и големи. Това е кръгъл сладкиш с диаметър около 24 см с формата на геврек, който е разделен хоризонтално на две равни части и най- често между тях има сметана, мока, трюфел или шоколад. Отгоре е украсен със резени захаросани, матирани или кристализирани плодове в различни цветове, символизиращи скъпоценните камъни, с които били украсени дрехите на тримата крале. Има вкус, подобен на козунака, а тестото, от което се прави е овкусено от вода от портокалов цвят, което му придава характерен аромат.

В самия сладкиш има скрити две изненади: една фигурка, изобразяваща крал и бобено зърно, а в кутията, в която се продава има и кралска корона. Според традицията, на който се падне бобеното зърно, което е символ на просперитет и плодородие, ще трябва да купи сладкиша следващата година. А на намерилият фигурката се поставя короната и го коронясват за крал за един ден.

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply