Интересни факти за испанското кралско семейство

испанското кралско семейство

Испанското кралско семейство винаги е представлявало интерес за обикновените хора. Особено след като през 2003 г. тогавашния принц и сегашен крал Фелипе VI сключи брак с журналистката Летисия Рокасолано Ортиз, която няма благородническо потекло. Интересен факт е, че кум на сватбата им е княз Константин-Асен (четвъртото от петте деца на българския цар Симеон и съпругата му аристократката Маргарита Гомес-Асебо). През 2005 г. се ражда първата дъщеря на младото семейство Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон и Ортис – принцеса на Астурияс и Жирона и наследница на испанския престол, а две години по- късно се ражда инфанта София. Кръстник на втората дъщеря на испанското кралско семейство отново е Константин- Асен Търновски.

Кралица Летисия е избрала името на Леонор, тъй като е свързано с историята на страната, а по желание на крал Фелипе инфантата е кръстена на баба си- кралица София. Според испанската конституция, ако сега се роди момче в кралското семейство, то то автоматично става престолонаследник и ще отнеме това право на първородната си сестра.

Крал Фелипе VI е най- високия крал в света- висок е 1,97 м. През 1993 г. е бил в класацията за най- красиви мъже на списание „Peоple“, заедно с Том Круз, футболиста Лотар Матеус и др. Монархът има три военни звания: подполковник от сухопътните сили, капитан от морските войски и подполковник от военно- въздушните сили. Той е и пилот на хеликоптер. Фелипе VI е любител на спорта: той е носител на олимпийска титла по ветроходство, практикува скуош, падел, тенис, обича да гледа филми, да кара ски и коли. Любител е на науката и по- специално на астрофизиката. Храсва природата и кучетата, но за разлика от баща си крал Хуан Карлос, не обича да ходи на лов. Първата му кола е била Сеат Ибиса, привърженик е на отбора Атлетико Мадрид. Годишната заплата на краля е 250 000 евро. Фелипе VI е кръстник на българската принцеса София – дъщеря на княз Константин-Асен и доня Мария Гарсия де ла Расия и Гортасар, внучка на Симеон Сакскобурготски.

В испанския кралския дом се говори само на английски, за да няма проблеми при общуването с не говорещите испански. Освен перфектен английски, принцеса Леонор говори немски, френски, китайски и каталан. В края на август тази година 16- годишната престолонаследничка замина да учи в колежа UWC Atlantic College, в град Лантуит Мейджър, Южен Уелс, Великобритания. В същия колеж учи и втората дъщеря на холандските крале принцеса Алексия.

Принц Константин Търновски, син на цар Симеон беше един от най-важните гости по повод първото причастие на принцеса София

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply