Интересни факти за испанското кралско семейство

кралско семейство

Испанското кралско семейство винаги е представлявало интерес за обикновените хора. Особено след като през 2003 г. тогавашния принц и сегашен крал Фелипе VI сключи брак с журналистката Летисия Рокасолано Ортиз, която няма благородническо потекло. Интересен факт е, че кум на сватбата им е княз Константин-Асен Видински (четвъртото от петте деца на българския цар Симеон и съпругата му аристократката Маргарита Гомес-Асебо). През 2005 г. се ражда първата дъщеря на младото кралско семейство Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон и Ортис – принцеса на Астурияс и Жирона.  и наследница на испанския престол, а две години по- късно се ражда инфанта София. Кръстник на втората дъщеря на испанското кралско семейство отново е Константин- Асен Търновски.

Кралица Летисия е избрала името на Леонор, тъй като е свързано с историята на страната, а по желание на крал Фелипе инфантата е кръстена на баба си- кралица София. 

В испанския кралския дом се говори само на английски, за да няма проблеми при общуването с не говорещите испански. Освен перфектен английски, принцеса Леонор говори немски, френски, китайски и каталан, свири на виолончело и спортува конна езда. Тази година испанската престолонаследничка завършва колежа UWC Atlantic College, в град Лантуит Мейджър, Южен Уелс, Великобритания. Същия колеж завършва и втората дъщеря на холандските крале принцеса Алексия.

За момента от кралския двор не са обявили къде ще продължи да учи Леонор, но като престолонаследница тя ще трябва да следва стъпките на баща си. Това включва и военно образование, тъй като испанският монарх е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на страната.

Сестрата на принцеса Леонор- инфанта София, която също като нея тази година завършва частното училище Санта Мария де лос Росалес в квартал Аравака, в близост до двореца Сарсуела в Мадрид и ще продължи образованието си през следващите две години в UWC Atlantic College. Тя успешно е издържала всички изпити при кандидатстването, които са анонимни и кандидатите се явяват с псевдоним. Инфанта София е била избрала псевдонима „Дюн“ (Dune) от едноименния научно- фантастичен роман на Франк Хърбърт.

Крал Фелипе VI е най- високия крал в света- висок е 1,97 м. През 1993 г. е бил в класацията за най- красиви мъже на списание „Peоple“, заедно с Том Круз, футболиста Лотар Матеус и др. Монархът има три военни звания: подполковник от сухопътните сили, капитан от морските войски и подполковник от военно- въздушните сили. Той е и пилот на хеликоптер. Фелипе VI е любител на спорта- той е носител на олимпийска титла по ветроходство, практикува скуош, падел, тенис, обича да гледа филми, да кара ски и коли. Любител е на науката и по- специално на астрофизиката. Храсва природата и кучетата, но за разлика от баща си крал Хуан Карлос, не обича да ходи на лов. Първата му кола е била Сеат Ибиса, привърженик е на отбора Атлетико Мадрид. Годишната заплата на краля е 250 000 евро. Фелипе VI е кръстник на българската принцеса София – дъщеря на княз Константин-Асен и доня Мария Гарсия де ла Расия и Гортасар, внучка на Симеон Сакскобурготски.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Какво не знаем за Испания?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*