Какво се променя в Испания след 1 януари 2022 г.?

променя в Испания

Какво се променя в Испания след 1 януари 2022 г.? Навсякъде по света с настъпването на Новата година се променят някои неща, например влизат в сила нови правила и закони, повишават се заплати и пенсии, повишават се цените на продукти и услуги и т. н. В тази статия ще се опитаме да Ви запознаем с някои промени, които ни очакват в Испания.

Според промяна в Закона за защита на потребителите от днес се увеличава срока на фабричната гаранция на закупените стоки от 2 на 3 години с цел подобряване на годността им и намаляване на въздействието им върху околната среда.

Новата трудова реформа ще намали видовете трудови договори с цел намаляване на временната трудова заетост. Всички новосключени договори ще бъдат безсрочни по подразбиране. Временни договори ще могат да се сключват само в определени ситуации:. Ето някои от тях:

 • естеството на производителността го изисква- за срок от 6 м. до 1 година
 • по заместване на служител- за срок от 6 м. до 1 година
 • сезонна заетост (различни кампании)- веднъж в годината до 90 дни
 • селското стопанство- за трудов стаж се смята целият прослужен период, а не само дните, в които лицето е работило.

Със 7% се увеличават пощенските марки за писма до 20 гр. От днес те ще струват 0,75€.

Регулаторната база за изчисление на социалните осигуровки на самонаетите лица или autónomos се увеличава с 1,7% и минималната става 960,6€, а максималната- 4 139,40€, т. е. месечната вноска за осигуряващите се на минимална регулаторна база вече е 293,94€, а на максималната- 1 266, 66€.

Въвеждат се лични карти за домашните любимци. Новият документ ще бъде съвместим с микрочипа на животното. Новият закон забранява продажбата на домашни любимци, за да се насърчи осиновяването им и отнемането им от собственика, когато той не може да гарантира правата и здравословното им развитие.

Цигарите поскъпват с 5,5%. Така в испанската хазна се очаква да влязат 6,88 мрд. евро само за тази година.

От днес влиза в сила нова наредба за измерване на вредните емисии от автомобилите, което ще доведе до поскъпване на новите превозни средства между 800 и 1 000 евро в зависимост от модела

Влиза в сила първата част от пенсионната реформа, според която пенсиите ще се увеличават в зависимост от годишната инфлация. От днес увеличението ще е с 2,5% и минималната пенсия ще стане 721 € на месец, а максималната- 2.819€. От днес за получаването на пълна пенсия е необходим 37 години и 6 месеца трудов стаж и навършени 65 години. Ако трудовия стаж е по- малко кандидатът ще трябва да изчака до навършване на 66 години и 2 месеца. За доброволното ранно пенсиониране условията са:

 • кандидатът трябва да е работещ към датата на подаване на документи
 • да му остават максимум две години до навършване на възрастта за пенсиониране
 • необходими са поне 35 години трудов стаж, две от които да са през последните 15 календарни години
 • размерът на бъдещата пенсия трябва да бъде по- висок от размера на минималната пенсия, която кандидатът би получавал при нормално пенсиониране.

Размерът на полагаемата пенсия при достигане на изискуемата възраст се определя от регулаторната база, към която се прилага процент според броя на годините трудов стаж. Когато пенсионирането става по- рано се прилага процентно намаление на пенсията до достигане на изискуемата от закона пенсионна възраст.

На 21 март 2022 г. ще влязат в сила някои поправки на закона за движение по пътищата:

 • при изпреварване не може да се надвишава с повече от 20 км/ч максималната позволена скорост на съответния участък
 • за да се сведат до минимум пожарите и инцидентите, се увеличават санкциите за изхвърляне на предмети от автомобилите. Това деяние ще се наказва освен с глоба, но и с отнемането на 6 контролни точки.
 • забранява се движението по тротоарите с електрическа тротинетка. Употребата на каска става задължителна, но все още не е ясно какви ще са глобите за нарушителите.
 • абсолютно се забраняват всякакви манипулации на мобилни телефони по време на шофиране. Наказанието е парична глоба и отнемане на 6 контролни точки. Телефонът може да се използва само с гласовата система на автомобила.
 • ако при изпреварване на велосипедисти не се спазва дистанцията от 1,5 м. глобата е 200€ и отнемане на 6 точки. Санкцията ще бъде същата, ако водачът възпрепятства по някакъв начин нормалното им придвижване. За спиране или паркиране на велолея санкцията ще бъде 200€.
 • с цел опазване на околната среда със 100€ ще се наказват водачите когато автомобилът е спрян, но двигателя продължава да работи.
 • от 6 юли 2022 г. камионите и автобусите ще трябва да имат инсталирано устройство (дрегер за алкохол), което да не позволява на шофьора да запали превозното средство, ако е употребил е пил и нивото на алкохол в кръвта е по- високо от законово разрешеното.

Испания намали карантината след заразяване с COVID-19 на 7 дни

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply