Как посрещат Коледа и Нова година в Испания?

Нова година в Испания

Как посрещат Коледа и Нова година в Испания? Страната е известна с многобройните си фестивали и фиести 💃 по всяко време на годината. И ако Коледните празници по света започват с празненства 🎉 и веселие 🎊 след средата на декември, то в Испания започват с купуването на лотарийни билети още от лятото. 😂 Да, точно така, защото Коледната лотария, провеждаща се всяка година на 22 декември в Кралския театър се е превърнала в институция за хората и е един от символите на испанската Коледа. Това е най- богатата лотария в света и раздава над 2 млрд. евро всяка година. Повече за нея можете да прочетете ТУК.

Испанците се различават и по коледната украса. Освен елхата 😂в домовете се монтира и сцената с раждането ✨ на Исус Христос или т. нар. Belén. Това са малки, предимно ръчно изработени фигурки, които изобразяват всички библейски герои. В много търговски центрове и на оживени места се монтират огромни белени с цел максимално да се придаде настроение за идващите празници.

На Бъдни вечер (Nochebuena)✨ испанците се събират с близките си около богата трапеза, която понякога е различна, съобразена с обичаите на различните области. Но най- често на масата има риба и морски дарове.

На Коледа, отново в семейна обстановка испанците обядват пуйка или морски дарове. За десерт се ядат специалните коледни сладкиши, т. нар. turrones (различни видове халви) и polvorones (маслени сладки).

Всяка година на 28 декември испанците празнуват Деня на шегата 😂 (Día de los Santos Inocentes) в памет на хилядите изклани от цар Ирод деца, за да се отърве от малкия Исус. На този ден медиите се шегуват или представят невярна информация като истинска, възползвайки се от единствената възможност в годината, в която могат да разгърнат чувството си за хумор. Обикновените хора също се шегуват помежду си подобно на българите на 1 април- Денят на шегата. И тук шегата върви ръка за ръка с лъжата, а повярвалите ги сочат с пръст и ги наричат: „Inocente, inocente”, т.е. „Наивник, наивник”. Повече за този празник можете да прочетете ТУК.

Новогодишната вечер или Старата нощ (Noche Vieja) по принцип се празнува 🎉 с приятели. Много хора излизат по площадите и чакат с нетърпение часовника да удари 00:00 часа 🕛, за да посрещнат Новата година 🎇 с чаша пенливо шампанско в ръка и да се насладят на зрелищната заря 🧨, която всяко кметство с голямо старание подготвя. Интересен обичай за късмет през Новата година 🎇 са гроздовите зърна точно преди полунощ 🕛. В последните 36 секунди на отиващата си година на фона на камбанения звън испанците трябва да изядат 12 гроздови зърна, т.е. по едно зърно на всеки три секунди. Повече за този обичай можете да прочетете ТУК.

Коледните и Новогодишните празници в Испания не свършват на 1 януари, защото децата все още не са си получили подаръците 🎁. На 6 януари тук се празнува Денят на трите влъхви или Día de los Reyes Magos 👳🏿‍♂👳🏻‍♀👳🏽‍. Според библейските писания трите влъхви или тримата крале от изток са отишли да видят Младенеца Исус ⭐️ и са му поднесли много подаръци 🎁. Този празник е традиция в испанската култура. През последните години децата получават подаръци 🎁 и на двата празника: на Коледа и на 6 януари.

Всъщност празника започва на 5 януари след обяд когато кметствата организират колоритни всенародни веселия 🎉, т. нар. Cabalgata de reyes. Трите влъхви 👳🏿‍♂👳🏻‍♀👳🏽‍ преминават през града в кичозни каляски, хвърляйки много бонбони и лакомства на събралото се множество от деца и родители от двете страни на улицата, а накрая кмета ги приема в общината. С този акт децата знаят, че Los Reyes Magos 👳🏿‍♂👳🏻‍♀👳🏽‍ вече са пристигнали и през нощта ще разнесат подаръците 🎁, но само за послушните. За непослушните кралете ще оставят по парче въглен. Затова когато се приберат, децата поставят под Коледната елха 🎄 три чаши с прясно мляко 🥛🥛🥛 – за всеки един от влъхвите и три моркова 🥕🥕🥕- за всяка една от камилите. 🐫🐫🐫, за да съберат сили и да продължат по пътя си, след като оставят подаръците. Още за празника можете да прочетете ТУК.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*