Как се изчисляват болничните в Испания?

болничните в Испания

Болничните в Испания са два вида и се изчисляват в зависимост от вида им:

Болнични следствие на трудова злополука: обезщетението е 100% от регулаторната база, т.е. заплатата, въз основа на която е осигуряван работника.

Общи болнични: това са болничните, които не са следствие на трудова злополука. При тях през първите три дни не за изплаща обезщетение. От четвъртия до 21 ден служителят има право да получава 60% от регулаторната база. След 21-ия ден обезщетението е в размер на 75% от осигурителната база, но може да варира в зависимост от Колективния трудов договор, който е подписал работодателя.

Болничните се изчисляват като се провери каква е регулаторната база. Сумата се разделя на броя на дните от месеца и се умножава по съответния процент. Например: ако регулаторната база е 900€, а месеца има 30 дни, то тогава се получава по 30€ на ден. Полученото число се умножава по 0,60 и резултатът е 18€, което ще се получава след 4-ия и до 21-ия ден при общо заболяване. Сумата, която ще се получава след 21-ия ден е 30€ Х 0,75, което прави по 22,5€ на ден.

Много е важно да се знае:
работникът има право на платен общ болничен само ако е работил минимум 180 дни през последните 5 години.
Продължителността му е до 1 година и може да се удължи само с още 6 месеца, ако лечението го изисква. След този период пациента преминава в групата на инвалидите.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Здравеопазването в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*