12 октомври – Национален празник на Испания

Национален празник на Испания

12 октомври – Национален празник на Испания и Ден на въоръжените сили на страната (Dia de Hispanidad). Всяка година на този ден се чества годишнината от откриването на Новия свят, т.е. на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб- представител на Католическите Крале на Испания, чиято експедиция е била спонсорирана лично от кралица Изабела Кастилска.

По традиция деня се отбелязва с военен парад на централния площад в столицата Мадрид, който носи името на Колумб. Церемонията е и в чест на всички, които са дали живота си за Испания. На нея присъстват Кралят на Испания заедно с кралското семейство, министър- председателят и представители на политическия и обществен живот на страната. Парадът започва с тържествено издигане на испанското знаме. Празникът е изключително важен в културен и политически аспект, и напомня за над 500- годишните връзки между Стария и Новия свят. Интересен факт е, че в тържеството задължително участва и една коза, която се смята за талисман на испанския легион.

Освен Национален празник на Испания на днес се отбелязва и Деня на испанската нация и култура, който се празнува в много латиноамерикански държави. Испанският език се говори от над 500 млн. души в 21 държави по света.

Днешният ден е важен и в религиозен план, защото се отдава почит на Светицата от Пилар (Nuestra Señora del Pilar), която е покровителка на Испания, на испаноезичните народи, на Гражданската гвардия на страната и на град Сарагоса.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*