12 октомври – Национален празник на Испания

Национален празник на Испания

12 октомври – Национален празник на Испания и Ден на въоръжените сили на страната. Всяка година на този ден се чества годишнината от откриването на Новия свят, т.е. на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб- представител на Католическите Крале на Испания, чиято експедиция е била спонсорирана лично от кралица Изабела Кастилска.

По традиция деня се отбелязва с военен парад на централния площад в столицата Мадрид, който носи името на Колумб. Церемонията е и в чест на всички, които са дали живота си за Испания. На нея присъстват Кралят на Испания заедно с кралското семейство, министър- председателят и представители на политическия и обществен живот на страната. Парадът започва с тържествено издигане на испанското знаме. Празникът е изключително важен в културен и политически аспект, и напомня за над 500- годишните връзки между Стария и Новия свят. Интересен факт е, че в тържеството задължително участва и една коза, която се смята за талисман на испанския легион.

Освен Национален празник на Испания на днес се отбелязва и Деня на испанската нация и култура, който се празнува в много латиноамерикански държави. Испанският език се говори от над 500 млн. души в 21 държави по света.

Днешният ден е важен и в религиозен план, защото се отдава почит на Светицата от Пилар (Nuestra Señora del Pilar), която е покровителка на Испания, на испаноезичните народи, на Гражданската гвардия на страната и на град Сарагоса.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Работни и почивни дни в Испания през 2022 г.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*