12 октомври – Национален празник на Испания

Национален празник на Испания

12 октомври – Национален празник на Испания и Ден на въоръжените сили на страната. Всяка година на този ден се чества годишнина от откриването на Новия свят, т.е. на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб- представител на Католическите Крале на Испания, чиято експедиция е била спонсорирана лично от Изабела Кастилска.

По традиция денят се отбелязва с военен парад на централния площад в столицата Мадрид, който носи името на Колумб. Церемонията е в чест на всички, които са дали живота си за Испания и на него присъстват Негово величество Краля на Испания, заедно с кралското семейство, министър- председателя и представители на политическия и обществен живот на страната. Парадът започва с тържествено издигане на испанското знаме. Празникът е изключително важен в културен и политически аспект, защото от тогава датират връзките между Стария и Новия свят. Интересен факт е, че в тържеството задължително участва и една коза, която се смята за талисман на легиона.

Освен Национален празник на Испания, на 12 октомври се отбелязва и Деня на испанската нация и култура, който се празнува в много латиноамерикански държави. Испанският език се говори от 500 млн. души в 21 държави по света.

Днешният ден е важен и в религиозен план, защото се отдава почит на Св. Богородица от Пилар (Nuestra Señora del Pilar), която е покровителка на Испания, на испаноезичните народи, на Гражданската гвардия на страната и на град Сарагоса.

Почивните дни в Испания през 2021 година

Испания: ваканциите и почивните дни за учениците през учебната 2021/2022 година

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply