Какво не трябва да забравяме да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, които са започнали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

На трапезата на Бъдни вечер, която на времето се е подреждала около огнището, трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Поверието гласи: колкото повече ястия има на масата, толкова по-щедра ще е годината. Задължително е да се сложат храни, които набъбват, за да може късметът, здравето, щастието и плодородието да се увеличават като тях: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), тиквеник, ошав, туршии, чесън, мед, орехи и вино.

На трапезата трябва да има:

Питка с паричка
Питката трябва да е замесена със сода или квас и да се сложи на централно място на масата. Украсява се с фигури, присъстващи в бита- житни класове, рало, кръст, слънце, животни и т.н. В някои краища на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Питата се разчупва от най- възрастния мъж в семейството като първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Пълнени чушки с боб и сарми със зеле
Това са двете основни ястия на трапезата на Бъдни вечер. Очакването е както набъбват боба и ориза при приготвянето им, така да се увеличават късмета, здравето, щастието и плодородието през Новата година.

Ошав
Това е компот от сухи плодове.

Плодове: ябълки, орехи, мушмули, дюли
На Игнажден се нарича по един орех за всеки член от семейството и на Бъдни вечер се чупят. Ако ядката е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле
Присъства на трапезата, тъй като това е традиционна зимнина.

Тиквеник с мед
Меда е сладък и ще донесе сладост в живота на семейството през Новата година. Освен това той е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън
Чесънът предпазва от зло и болести. Трябва да има няколко глави, пръснати по трапезата.

Сол
Стара българска поговорка казва, че къщата без сол не трябва да остава, тъй като ще дойдат болестите и раздорите в семейството.

И, разбира се, руйно червено вино!

В Испания Бъдни вечер се нарича Nochebuena. Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря, която се състои предимно от морски дарове. Прието е да се правят подаръци на домашните. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

Защо празнуваме Коледа на 25 декември като Исус Христос не е роден тогава?

История на испанската Коледна лотария- Lotería de Navidad

Испанка ще трябва да върне 320 000 евро, спечелени от Новогодишната лотария през 2014 година

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар