Сангрия- напитката с дъх на испанско лято

Сангрия

Сангрия е друг символ на Испания и испанската кухня след паеята. Това е ледена алкохолна напитка, която се прави от вино, парченца плодове, сладка газирана вода, захар (добавя се само ако газираната вода не е сладка) и втори вид алкохолна напитка.

Сангрията не е призната за коктейл, въпреки че отговаря на всички изисквания, тъй като е смес от алкохолни и безалкохолна напитки. Причината е, че не е създадена от барман по конкретна рецепта, а е създадена от народа и в различните части на страната продуктите варират. Например в Астурияс вместо червено вино използват сайдер. Има варианти и с бяло вино и дори с пенливи вина като шампанско или произвежданата най- вече в областите Валенсия и Каталуния cava. Като втора алкохолна напитка се добавя ракия от Херез (Orujo de Jerez, която не е толкова силна като българската), ликьор Cointreau, Мартини, ябълков ликьор или коняк.

Интересен факт е, че от 2014 г. насам само производителите в Испания и Португалия могат да наричат своя продукт сангрия, въпреки че напитката има дълга традиция и в Перу, Уругвай, Венецуела и Еквадор.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter или VKontakte.

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита
Хапването на паея и картофен омлет активира хормона на щастието
Днес е Световния ден на испанската паея

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*