Днес е Световния ден на испанската паея

испанската паея

Днес е Световния ден на испанската паея, който ще се отбележи за първи път. От сега нататък всяка година на 20 септември почитателите на световно известното валенсианско ястие ще имат повод да празнуват.

Инициативата е на общинските и автономните власти на Валенсия, Валенсианската агенция за туризъм, организаторите на Международния конкурс за паея, който се провежда всяка година в град Суека и др. Според организаторите в последните години паеята, освен невероятно вкусно ястие, се е превърнала в култура, форма на контактуване и споделяне. Всеки, живял във Валенсия знае, че тавата с паеята е много важно нещо в живота на испанците, което събира целите фамилии през почивните дни.

Родината на паеята е област Валенсия. Една от легендите разказва, че тя съществува още от VIII век, когато испанците преживявали трудни години. Семействата били многолюдни, а нямало достатъчно средства за изхранването на всички. Веднъж млад рибар очаквал трепетно своята любима и изведнъж му се приискало да я изненада приятно. За това решил да й приготви вкусна вечеря. Потърсил в скромната си колибка продукти, но не открил нищо особено апетитно. Тогава убил един див заек и смесил всичките продукти, които се намирали наоколо в дълбок тиган и… резултатът бил наистина чудесен. Според тази легенда името на ястието идва от “пара ея” (“para ella”) – “за нея”, т.е. ястие за нея – за любимата.

Ето рецептата за оригиналната валенсианска паея:

В специална тава за паея се запържват парчета заешко и пилешко месо. Към тях се прибавят нарязан на парчета зелен боб и зърна от прясна бакла. Като се зачерви месото и зеленчуците се поставят в края на тавата, образувайки празен кръг в средата. В олиото, което е в средата на тавата, се добавя червен пипер и настърган домат (в някои части на областта прибавят и ситно нарязан чесън) и това се запържва до изпаряване на сока от доматите. Добавя се вода и се оставя на среден огън да ври 15- 20 мин. Прибавя се ориза постепенно, в две прави ленти, които се пресичат в средата на тавата. После с дървена лъжица се внимателно се разстила, добавят се клончета розмарин и се оставя да ври около 8 мин. на силен огън. Накрая се прибавя шафран и се маха от огъня.

Паеята трябва да се остави за 5-10 мин. покрита с кърпа и след това да се сервира.

В рецептата не са посочени количествата на продуктите, тъй като това зависи от големината на тавата и готвачите слагат всичко на око.

Рецептата е на братята Торрес, които водят собствено кулинарно предаване Torres en la cocina (Торрес в кухнята) по испанската национална телевизия RTVE.

Испанска фирма покорява света с известния испански картофен омлет или tortilla de patatas

Испания: сервитьор намери чанта със 77 000 евро и ги върна на собственика им

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар