Днес е Световния ден на испанската паея

испанската паея

Днес е Световния ден на испанската паея, който се бележи за пети път. Така всяка година на 20 септември почитателите на световно известното валенсианско ястие имат повод да празнуват.

Инициативата е на общинските и автономните власти на Валенсия, Валенсианската агенция за туризъм, организаторите на Международния конкурс за паея, който се провежда всяка година в град Суека (Валенсия) и др. Според организаторите в последните години паеята, освен невероятно вкусно ястие, се е превърнала в култура, форма на контактуване и споделяне. Всеки, живял във Валенсия знае, че тавата с паеята е много важно нещо в живота на испанците, защото тя събира целите фамилии през почивните дни.

Родината на паеята е област Валенсия. Една от легендите разказва, че тя съществува още от VIII век, когато испанците преживявали трудни години. Семействата били многолюдни, а нямало достатъчно средства за изхранването на всички. Веднъж млад рибар очаквал трепетно своята любима и изведнъж му се приискало да я изненада приятно. За това решил да й приготви вкусна вечеря. Потърсил в скромната си колибка продукти, но не открил нищо особено апетитно. Тогава убил един див заек и смесил всичките продукти, които се намирали наоколо в дълбок тиган и… резултатът бил наистина чудесен. Според тази легенда името на ястието идва от “пара ея” (“para ella”) – “за нея”, т.е. ястие за нея – за любимата.

Ето рецептата за оригиналната валенсианска паея:

В специална тава за паея се запържват парчета заешко и пилешко месо. Към тях се прибавят нарязан на парчета зелен боб и зърна от прясна бакла. Като се зачерви месото и зеленчуците се поставят в края на тавата, образувайки празен кръг в средата. В олиото, което е в средата на тавата, се добавя червен пипер и настърган домат (в някои части на областта прибавят и ситно нарязан чесън) и това се запържва до изпаряване на сока от доматите. Добавя се вода и се оставя на среден огън да ври 15- 20 мин. Прибавя се ориза постепенно, в две прави ленти, които се пресичат в средата на тавата. После с дървена лъжица се внимателно се разстила, добавят се клончета розмарин и се оставя да ври около 8 мин. на силен огън. Накрая се прибавя шафран и се маха от огъня.

Паеята трябва да се остави за 5-10 мин. покрита с кърпа и след това да се сервира.

В рецептата не са посочени количествата на продуктите, тъй като това зависи от големината на тавата и готвачите слагат всичко на око.

Рецептата е на братята Торрес, които водят собствено кулинарно предаване Torres en la cocina (Торрес в кухнята) по испанската национална телевизия RTVE.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

В Испания изобретиха робот за готвене на паея (видео)

Хапването на паея и картофен омлет активира хормона на щастието

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*