Отново местим стрелките на часовника към зимно часово време

В края на този месец ще преминем към зимно часово време, което означава, че трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Това трябва да стане в неделя, на 31 октомври 2021 г. съответно в 3:00 часа в Централна Европа и Испания и в 4:00 часа в Източната част на континента. Тази нощ ще спим с един час повече. Така ще бъде до края на месец март когато ще преминем към лятно часово време.

Прилагането на решението на ЕС за отменяне на смяната на часовото време го отложиха за 2021 г., за да може да се осигури плавен преход и всяка страна членка на Европейския съюз да реши сама дали да прилага като постоянно лятното или зимното часово време. Засега, обаче, все още нищо не е променено.

Испания е страната, която най-трудно ще реши кое часово време да избере. В края на месец август 2018 г. испанското правителство също потвърди това и заяви, че приема решението на ЕК, но за целта ще създаде специална комисия, която да проучи въпроса и да вземе правилното решение. По принцип Испания от 77 години има проблем с времето. Географски погледнато голяма част от територията на страната е в една и съща часова зона с Португалия и Великобритания и правилното ѝ часово време е Средното гринуичко време (GMT). През 1941 г., обаче, генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер, направил един доста странен жест на приятелство – времево присъединил Испания към Третия райх и часовниците в иберийската страна са били преместени от Западноевропейския часови пояс към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона) или с един час напред.

След края на Втората световна война Испания не се връща към Гринуичкото време (GMT) – часовата зона, към която принадлежи, а продължава да живее в неправилната часова зона, т.е. с един час напред. И така е до ден днешен, с изключение на Канарските острови. Сега проблемът е, че ако правителството реши да остане лятното часово време, то през зимата в Галисия няма да се зазорява до 9:30 и даже до 10:00 часа през най-късите дни на декември. Ако остане пък зимното часово време, то през лятото по брега на Средиземно море и на Балеарските острови ще се свечерява с един час по-рано, което няма да е благоприятно за туризма.

През последните години редица държави се отказаха от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Край със смяната на часовото време

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply