Тайните на средиземноморската диета

испанската кухня

Средиземноморската диета намалява риска от сърдечно- съдови заболявания и забавя свиването на теломерите- разположени са на окончанията на хромозомите и имат защитна функция. По време на живота на човека теломерите постепенно намаляват. Колкото по- бързо се развива този процес, толкова по- бързо човек остарява.

Това е резултата от изследване на американски учени, публикувано в British Medical Journal. В него са участвали близо 5 000 жени (предимно медицински сестри).

Средиземноморската диета е богата на храни, които съдържат антиоксиданти. Голямото количество зеленчуци, плодове, риба, зехтин и ядки помага да се забави намаляването на теломерите и в резултат на това да се удължи живота. Пушенето, прекомерната употреба на алкохол, месо, сладко и мазно допринасят за бързото унищожаване на тези части на хромозомите.

Благодарение на средиземноморската диета Испания е на първо място в Европа и на трето място в света по продължителност на живота, като учените твърдят, че през 2040 г. ще заеме челното място. Според едно от последните изследвания за последните 10 г. индексът за продължителност на живота на испанците се е увеличил с 1 година и 17 дни.

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*