Фестивалът „ Сан Фермин ” в Памплона, Испания (видео)

Ежегодният фестивал „ Сан Фермин ”, известен по целия свят с бягането на хора и бикове по градските улици, се провежда в град Памплона в началото на месец юли и продължава 9 дни (от 6 до 14 юли). Той датира още от времето когато Испания приема християнството. Тогава обаче това не е било забавление, а начин да се накарат животните да отидат от оборите до пазара, където да бъдат продадени. С времето в придвижването влиза и състезателен елемент.

На 6 юли точно в 12:00 ч. местно време празникът започва с традиционния вик от балкона на кметството: „ „Памплонци, памплонци! Да живее Сан Фермин!” и изстрелване на ракета – txupinazo.

Любителите на силни усещания могат да демонстрират смелостта си през деветте дни като всяка сутрин в 8:00 часа тичат пред биковете по тесните калдъръмени улички на града. Разстоянието от старта до финала – бикоборската арена „Памплона Турина“, където биковете ги очакват професионални тореадори- е 848,6 м. и се изминава за 2-3 минути . Фестивалът има много наситена програма. Освен коридите с бикове в града, почти денонощно, се организират балове, концерти и улични фиести.

По традиция всички участници в празненството са облечени в бели дрехи и носят червена кърпа около врата си. Казват, че фестивалът „Сан Фермин”, кръстен на Сан Фермин (Свети Фермин) – патрон и закрилник на Навара, е това, което е карнавала в Рио за бразилците.

Населението на Памплона е около 250 000 души. По време на фестивала то нараства до внушителните близо два милиона души, голяма част от които са чужденци.

Фестивалът „Сан Фермин” става световноизвестен през 1926 г. след като писателят Ърнест Хемингуей го описва в романа си „И изгрява слънце“ („Фиеста”).

Други интересни фестивали в Испания:

Фаяс- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Изразходваха 2 000 000 стръка цветя за битката с цветята във Валенсия

Digiprove sealThis content has been Digiproved
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Разследват испанска банка за връзки с китайската мафия и пране на пари

21/04/2018 WORLD BG

Испанският национален съд (Audiencia Nacional) е повдигнал обвинение на испанска банка за връзки с китайската мафия и пране на пари. Съдия Исмаел Морено е образувал дело срещу десет клона на банка CaixaBank, които са обвинени Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Защо фалираха 8 платени магистрали в Испания

27/12/2016 WORLD BG

Преди 20 години испанският държавен вестник BOE дава зелена светлина на спешното изграждане на 8 платени магистрали и ги определя като обекти от висок обществен интерес. Тогава се е смятало, че с изграждането на повече Последни

авиокомпаниите
НАЧАЛО

3,7 млрд. пътници са превозили авиокомпаниите през 2016-а

05/01/2017 WORLD BG

Въздушният пътнически трафик е продължи да се увеличава през 2016 година, макар и с умерен темп, благодарение на динамиката на нискотарифните превозвачи, съобщи Международната организация за гражданска авиация ICAO. През цялата 2016 година общо 3,7 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар