1000 овце и 200 кози ще преминат утре през центъра на Мадрид (видео)

центъра на Мадрид

1000 мериносови овце и 200 черни кози ще преминат утре (22.10.2023 г.) през центъра на Мадрид по време на XXX Fiesta de la Trashumancia (празника на свободно движещите се- скитащи стада, които се местят според сезона в търсене на храна).  Фестивалът ще бъде съпроводен с много музика и танцови изпълнения на фолклорни групи, а животновъдите ще платят на кмета на Мадрид символичните 50 мараведи (стара иберийска монета)- такса за преместване на добитък, установена още през 1418 година.

За да участват в шествието животните са тръгнали пеша на 25 септември от Cevera de Pisuegra и Polentinos, намиращи се в Кантабрийските планини (Cordillera Cantábrica) в провинция Планесия. Пристигайки в Мадрид, в продължение на 4 дни са били отседнали в най- големия градски парк Casa de Campo, а утре, 22 октомври ще напуснат столицата в посока Colmenarejo- област Мадрид, където ще изкарат зимата.

Събитието ще отбележи 750-годишнината от създадената през 1273 г. от Алфонсо Х Мъдрия Concejo de la Mesta – Асоциация на овчарите от област Кастия и Леон, с която им се дават още повече привилегии като: освобождаване от военна служба и свидетелски показания по всички съдебни процеси, правото да преминават навсякъде с предимство, както и навсякъде да могат да пасат стадата.

В деншно време фестивалът е признателност към труда на овчарите и запознаване на жителите на столицата с него. Той напомня привилегията за пастирите да следват начертания от тях маршрут и да имат приоритетно право да преминават дори през центъра на Мадрид. Както всяка година шествието ще премине по най- големите улици в историческия център на столицата.

Ето маршрута, по който ще преминат стадата:

10:30 – Salida de la Casa de Campo por el Puente del Rey.
11:00 – Catedral de la Almudena y calle Mayor.
12:00 – Puerta del Sol.
12:30 – Plaza de Cibeles.
13:00 – Plaza de Colón.
13:30 – Ceremonia de entrega de los maravedíes ante el Ayuntamiento.
14:00 – Regreso por el mismo itinerario y despedida en la Casa de Campo.

Колоритният фестивал Битката с цветята във Валенсия (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*