8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

испанската кухня

Специфичното за испанската кухня са комбинациите от характерни вкусове, създадени от типичните за всяка испанска област земни и морски хранителни продукти. Затова тя е известна с това, че в Андалусия ще се насладиш на истинско гаспачо, във Валенсия- на паея, в Каталуния- крем каталан, на Балеярските острови- енсаймада и т. н. Всяка провинция има своите специфични продукти и ястия, които са повод за патриотична гордост.

С типичното смесване на зеленчуци със зърнени култури, месо, риба и по- рядко с млечни продукти и яйца, испанската кухня заема важно място в средиземноморската кухня, която вече е под закрилата на ЮНЕСКО.

Освен това в съвременната испанска кухня се съчетават супермодерни технологии, включително молекулярна кухня, наследството от арабската и еврейската кухни и средиземноморското влияние. Т. е. традиционните бабини рецепти от край време (de toda la vida) се приготвят с модерни и иновативни техники за обработка на продуктите.

Паея– това е ястие от ориз, зеленчуци, пилешко и заешко месо. Готви се в специален плитък тиган и задължително присъства на софрата на семейните сбирки. Паеята е символа на испанската национална кухня. Тя е родом от област Валенсия и всяка година на 20 септември се отбелязва нейния световен ден.

Jamón– известното испанско сушено месо се прави от черно иберийско прасе. За да се насладим истински на вкуса му е много е важно знаем, че има два вида: Jamón Ibérico и Jamón Serrano и всеки от тях има три подвида.

  1. Jamón Ibérico, който също се дели на три вида в зависимост от начина на хранене на животните:
  • Jamón Ibérico de Bellota- това е най- добрата шунка: животните се хранят само с жълъди, а месото се суши 36 месеца.
  • Jamón de Recebo- животните се водят на паша и се хранят смесено: с жълъди и зърнени култури. Месото се суши 24 месеца.
  • Jamón Ibérico de Cebo- прасетата се хранят само със зърно, а месото се суши 24 месеца.

2.  Jamón Serrano- тази шунка е с много по- ниско качество, защото се прави от бяло прасе, което е кръстоска от няколко породи прасета и се суши 15 месеца. Има три вида: Jamón Serrano Bodega, Jamón Serrano Reserva и Jamón Serrano Gran Reserva.

Patatas Bravas– може би най- известния испански тапас, известен още от 1542 г. Това са кубчета пържени картофи с пикантен сос- майонеза с чесън и поръсени с червен пипер. Известни са различни вариации на рецептата.

Croquetas– пържени, хрупкави, панирани рулца, пълни с меса и/или зеленчуци и сос Бешамел.

Tortilla de patatas– това е типичният испански омлет с картофи, който е много вкусен и се приготвя лесно.

Gaspacho– студена зеленчукова супа от Андалусия, в която преобладават доматите. Много свежо и леко ястие особено за горещите летни дни.

Churros– тестени пръчки, подобни на нашите понички. Правят се от тесто, чиито основни съставки са брашно, олио и сол, и се пържат в много олио. Гарнират се с течен шоколад.

Queso Manchego– кашкавал, направен от овче мляко. Овците са специална порода, отглеждани в област Кастия ла Манча. Първите данни за този вид кашкавал датират от 1878 г.

Освен всички типични ястия не трябва да забравяме морските дарове, които са в изобилие в Испания и се приготвят по различни начини в зависимост от региона.

Днес е Световния ден на испанската паея

Испанска фирма покорява света с известния испански картофен омлет или tortilla de patatas

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*