Етапи на ранното детско образование в Испания

Ранното детско образование в Испания се състои от два етапа: детски ясли и детска градина. Първият етап не е задължителен. Той е вариант при семействата, в които и двамата родители работят и няма кой да се грижи за детето. Докато вторият етап е задължителен за всички деца, навършили 3 годишна възраст.

I. Детската ясла или Guarderia
Както по цял свят, така и при ранното детско образование в Испания, първият образователен етап е детската ясла. Той зависи най- вече от продължителността на майчинството, което в Испания е само 4 месеца. И ако родителите нямат под ръка свободни баби, лели и т.н., малкият човек ще трябва да тръгне на детска ясла. Този образователен етап не е задължителен, обаче е по- шокиращ за майката, отколкото за детето. В детската ясла децата се учат да ядат сами и сами и да се обличат. Общо взето заниманията са насочени към поощряване на психомоторното развитие на детето за този възрастов етап.

II. Детска градина или Educacion infantil- децата в Испания тръгват на училище на 3 години, т.е. в годината, в която детето навърши тази възраст тръгва в първи клас. Това е подготвителният етап към задължителното образование.

За да задържат вниманието на децата и в същото време да не им липсват игри, преподавателите редуват статични занимания с движение, а голямото междучасие ги извеждат на двора. В общи линии този етап може да се нарече подготвителен курс за преминаване към началното образование, което започва на 6- годишна възраст.

Макар и подготвителни, първите 3 години съвсем не са тип занималня, а училище в истинския смисъл на думата. С учебници и тетрадки. В първата година голяма част от времето се отделя, за да се научат децата на самостоятелност – да си обличат и събличат униформените престилки, да ги закопчават, да ги закачват на закачалки, да си мият ръцете и да ходят сами до тоалетната. Освен това започват да учат числата от 1 до 4 и някои букви.

През втората година се учат да броят до 10, да разпознават гласните, да четат и пишат. Не се очаква от тях да могат да четат добре, но учителките се стремят да им вдъхнат увереност. Преди да започнат да пишат, ги научават как да движат правилно ръката и китката. Това става чрез редица упражнения, като например низането на големи дървени мъниста на гердан. На децата им е много забавно. Освен това ги учи да броят и да създават поредици от цветове и форми.

Всички празници се отбелязват подобаващо. За Коледа се организират училищни концерти в зала, на които присъстват родители и роднини. Правят се малки подаръчета за Деня на майката и бащата. Организират се даже и “уроци“ по готвене.

Доказано е, че включването на детето в ранното детско образование в Испания влияе много положително на развитието на децата- това е по- добрия вариант от гледането на детето вкъщи, дори майката да има тази възможност. Градината, и в последствие училището, го учат на самостоятелност, развиват му личните качества и му дават социални такива, които ще са от полза за цял живот.

В Испания започна стачка срещу домашните на учениците

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

ЛЮБОПИТНО

Авиокомпания качва пътниците на кантар преди да се влязат в самолета

04/11/2017 WORLD BG

Авиокомпания качва пътниците на кантар преди да влязат в самолета. Това е финландската Finnair, чиито директор на отдела Връзки с обществеността Пайвит Толквист заяви, че от началото на ноември са започнали да претеглят на кантар Последни

СВЯТ

Английските младежи обвинявят възрастните си сънародници за BREXIT

25/10/2017 WORLD BG

По-голямата част от английските младежи са объркани, ядосани и дори озадачени от решението на Великобритания да напусне ЕС, пише весник „La Vanguardia“, цитирайки заключението от проучване, извършено от London School of Economics, направено по поръчка Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Все повече българи получават пенсии от чужбина

02/11/2017 WORLD BG

Все повече българи получават пенсии от чужбина. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2016 година. Общо 33 925 наши сънародници, които са работили зад граница, получават пенсии на база на международни спогодби Последни

Leave a Reply