Етапи на ранното детско образование в Испания

Ранното детско образование в Испания се състои от два етапа: детски ясли и детска градина. Първият етап не е задължителен. Той е вариант при семействата, в които и двамата родители работят и няма кой да се грижи за детето. Вторият етап е за децата, навършили 3 годишна възраст. Той не е задължителен, но е препоръчителен.

I. Детската ясла или Guarderia
Както по цял свят, така и при ранното детско образование в Испания, първият образователен етап е детската ясла. Той зависи най- вече от продължителността на майчинството, което в Испания е само 4 месеца. И ако родителите нямат под ръка свободни баби, лели и т.н., малкият човек ще трябва да тръгне на детска ясла. Този образователен етап не е задължителен, обаче е по- шокиращ за майката, отколкото за детето. В детската ясла децата се учат да ядат сами и сами и да се обличат. Общо взето заниманията са насочени към поощряване на психомоторното развитие на детето за този възрастов етап.

II. Детска градина или Educacion infantil- децата в Испания тръгват на училище на 3 години, т.е. в годината, в която детето навърши тази възраст тръгва в първи клас. Това е подготвителният етап към задължителното образование.

За да задържат вниманието на децата и в същото време да не им липсват игри, преподавателите редуват статични занимания с движение, а голямото междучасие ги извеждат на двора. В общи линии този етап може да се нарече подготвителен курс за преминаване към началното образование, което започва на 6- годишна възраст.

Макар и подготвителни, първите 3 години съвсем не са тип занималня, а училище в истинския смисъл на думата. С учебници и тетрадки. В първата година голяма част от времето се отделя, за да се научат децата на самостоятелност – да си обличат и събличат униформените престилки, да ги закопчават, да ги закачват на закачалки, да си мият ръцете и да ходят сами до тоалетната. Освен това започват да учат числата от 1 до 4 и някои букви.

През втората година се учат да броят до 10, да разпознават гласните, да четат и пишат. Не се очаква от тях да могат да четат добре, но учителките се стремят да им вдъхнат увереност. Преди да започнат да пишат, ги научават как да движат правилно ръката и китката. Това става чрез редица упражнения, като например низането на големи дървени мъниста на гердан. На децата им е много забавно. Освен това ги учи да броят и да създават поредици от цветове и форми.

Всички празници се отбелязват подобаващо. За Коледа се организират училищни концерти в зала, на които присъстват родители и роднини. Правят се малки подаръчета за Деня на майката и бащата. Организират се даже и “уроци“ по готвене.

Доказано е, че включването на детето в ранното детско образование в Испания влияе много положително на развитието на децата- това е по- добрия вариант от гледането на детето вкъщи, дори майката да има тази възможност. Градината, и в последствие училището, го учат на самостоятелност, развиват му личните качества и му дават социални такива, които ще са от полза за цял живот.

В Испания започна стачка срещу домашните на учениците

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*