Валенсия въведе 4-дневна работна седмица

4- денвна работна седмица

За първи път град в Испания въвежда експериментално 4-дневна работна седмица. Три седмици през месец април и първата седмица на месец май 2023 г. град Валенсия ще се работи по 32 часа на седмица или само по 4 работни дни.

Ето как ще изглеждат 4- те седмици с по 4 работни дни:

1 седмица: от 11 до 14 април (от вторник до петък)- понеделник 10 април е Светли понеделник за католиците
2 седмица: от 18 до 21 април (от вторник до петък)- понеделник 17 април е местен празник Сан Висенте Ферер
3 седмица: от 25 до 28 април (от вторник до петък)- понеделник 24 април ще се отбележи регионалния празник Сан Висенте Мартир
4 седмица: от 2 до 5 май (от вторник до петък)- понеделник 1 май се отбелязва Деня на труда

Властите на третия по големина град в Испания следят как това ще се отрази на икономиката, производителността и благосъстоянието на гражданите и ще решат дали да продължат с експеримента. По този повод кметът Жоан Рибо припомни, че Валенсия се смята за един от европейските лидери във всичко, свързано с иновациите и добави:

„Искаме градът да бъде приятелски настроен и да се грижи за хората. Искаме хората да работят, за да живеят, а не да живеят, за да работят“, каза той.

Проведените анкети сред работници от различни страни, участвали в елсперимента показват, че 61% от от тах предпочитат 4-дневна работна седмица, а 31% биха сменили работа си, ако същността на тяхната не позволява да работят по- малко дни.

Близо 50% от анкетираните смятат, че ще бъдат по- продуктивни при такава промяна, а 10% биха се съгласили и на по-ниска заплата, ако се налага.

Резултатите от подобни експерименти, проведени в различни държави са показали тяхната ефикасност и даже редица компании вече са въвели 4-дневната работна седмица. Там служителите твърдят, че не се уморяват толкова от работата, ангажираността им и производителността им се е увеличила, чувстват се по-щастливи в професионален и личен план и т.н.

От своя страна фирмите, участвали в експеримента отбелязват увеличаване на печалбите следствие на повишената производителност, а удовлетвореността на служителите им води до по-малко смени на персонала.

За повече новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Café de las Horas – едно вълшебно и оригинално място в град Валенсия

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*