От 76 години Испания живее в неправилната часова зона

От 76 години Испания живее в неправилната часова зона. А испанците са прочути с взискателността си по отношение на храненето. Дори си имат и поговорка за това:

„Храни се добре, за да живееш още по-добре! (Comer bien- vivir mejor)”.

Сънародниците на Сервантес държат на здравословната храна и изпипват всички подробности около самият процес. Те са уникални относно избора си на час за вечеря, тъй като часовникът понякога показва полунощ, а те все още са на масата. Този навик може би произтича от факта, че страната живее с един час по-късно, отколкото би трябвало да бъде.

Въпреки че голяма част от територията на страната географски е в една и съща часова зона като Португалия и Великобритания, през 1941 г. генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер. направил един доста странен жест на приятелство – присъединил Испания времево към Третия райх – часовниците в иберийската страна се изместили от Западноевропейския часови пояс към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона).

След края на Първата световна война, Испания не се връща към Гринуичкото време (GMT) – часовата зона, към която принадлежи, а продължава да живее в неправилната часова зона, т.е. с един час назад.

През последните години испанските законодатели обсъждат вариант за връщане обратно към правилната часова зона – на Обединеното кралство, Португалия, Ирландия и Исландия.

През април 2016 г. испанският министър-председател Мариано Рахой обяви план за подобряване на условията на труд и приключване на работния ден в 18 часа. Основен фактор за постигането му ще бъде връщането към GMT.

 

„Поради това, че Испания от 71 години не е в часовия пояс, който й съответства, тук спим с час по-малко отколкото Световната здравна организация съветва хората. Липсата на сън вреди на работата и ученето. Часовите ни навици се определелят от Слънцето, а не от часовника. Обядваме в 13 часа и вечеряме в 20 часа според слънцето, но според часовника това става в 14 и 22 часа“, се казва още в текста на законопроекта.

Испанското правителство обмисля да приеме този план през март 2018 г., което би могло да означава, че от следващата година дългите сиести и много късните вечери в Испания биха могли да са в миналото.

Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйез предложи часовниците да се върнат с 1 час назад. Предложението е усилие за увеличаване на продуктивността и повишаване на баланса между работа и живот за испанските трудещи се, които имат един от най-дългите работни дни в Европа.

„Искаме да сложим край на работния ден в Испания в 18.00 часа и ще насърчим договор с представителите на компаниите и работническите синдикати“, обясни Банйез.

Испанска фирма покорява света с известния испански картофен омлет или tortilla de patatas

Be the first to comment

Leave a Reply