Проблемът „Overbooking” при пътуване със самолет

overbooking

Проблемът „Overbooking” при пътуване със самолет. „Overbooking” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Европейския съюз с регламент CE Nº 261/2004. Според него авиокомпаниите могат да продават повече билети от наличните места в самолета винаги когато преценят, че има вероятност някои от пътниците да не пътуват или да отменят пътуването си. Това най-често се случва през натоварените периоди на годината когато продадените билети са повече и авиокомпанията отказва на някои от пътниците качване на борда на самолета.

Въпреки че „Overbooking” е легална търговска практика в ЕС, пътниците имат своите права, които трябва да бъдат спазени от авиокомпаниите.

Когато една авиокомпания предполага, че ще се наложи да откаже качване на борда на самолета на някои пътници, тя е задължена да окаже съдействие на потърпевшите и да ги уведоми за полагащото им се обезщетение. От тази ситуация има два изхода:

  1. Ако пътуващият доброволно се откаже да пътува, авиокомпанията трябва да му върне парите за билета или да му предложи алтернативен вариант за придвижване до крайната точка, или да му предложи други бонуси (чекове или талони за пътуване, пари в кеш, място в бизнес класата на самолета и т.н.). При тази развръзка на ситуацията потърпевшият няма право на рекламация по- късно.
  2. Ако пътуващият не се откаже доброволно от пътуването, авиокомпанията трябва да му върне парите от билета или да му предложи алтернативен транспорт до крайната точка на пътуването, или финансова компенсация. При това положение потърпевшият има право на рекламация по- късно.

Авиокомпаниите винаги търсят пътници, с които да се споразумее и те да се откажат доброволно от пътуването само срещу компенсация. Ето видовете споразумения с авиокомпанията в случай на „Overbooking”:

    1. В 7- дневен срок авиокомпанията ще възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък.
    2. В 7- дневен срок авиокомпанията ще възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък, както и да осигури връщането на пътника в началната точка на пътуването му.
    3. В 7- дневен срок авиокомпанията ще възстанови цялата сума на билета, включително и непропътувания участък, ако заради „Overbooking” пътуването на клиента се обезмисля, както и да осигури връщането на потърпевшия до началната точка на пътуването му по най-бързия начин.
    4. Авиокомпанията ще осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му възможно най- бързо, използвайки, ако се налага, и други видове транспорт.
    5. Авиокомпанията ще осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му на друга дата, която е удобна за клиента.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte.

Колко пари може да носим в себе си при влизане-излизане от Испания?

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*