Ново българско училище отвори врати във Валенсия

ново българко училище

За втора поредна година БНУ „Знам и мога“ към Българска асоциация „Знание“ – гр. Чиривея, Валенсия (Испания) ще отвори врати на 2 октомври 2022 година, за да събере отново децата на българските имигранти.

След една много успешна учебна година, училището бе утвърдено от Министъра на образованието и науката на Република България и включено в списъка на българските неделни училища в чужбина по Постановление Nº 90 на Министерския съвет. На 22 март 2022 година на официалната фейсбук страница на Консулство на Република България във Валенсия, с консул г-н Илиян Илиев новото българско училище бе приветствано за присъединяването му към останалите български училища и асоциации в консулския окръг на Генералното консулство във Валенсия.

Училището в гр. Чиривея организира присъствено обучение по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика на България. Извършва и допълнителни училищни дейности, които подпомагат обучението и запазването на националното самосъзнание.

Занятията се провеждат в просторната и модерно оборудвана учебна база на испанското училище “ Мигел де Сервантес“. Обучението се провежда от педагози с висока квалификация и дългогодишен опит. Началото на този нов учебен център беше положено от три родолюбиви и отдадени българки – г-жа Жана Иванова, г-жа Валентина Маринова и г-жа Татяна Йолова. Задружният дух и разнообразните дейности привлякоха вниманието на много деца и родители, както и на още преподаватели – доброволци. Към средата на учебната година, г-жа Росица Димитрова се включи в подкрепа на каузата да се ограмоти всяко българско дете, с помощта на г-жа Елза Георгиева малките българчета научиха своите първи хороводни стъпки, а г-жа Красимира Пашова заинтригува учениците с иновативните часове по ментална аритметика.

От самото начало и до сега този образователно-културен проект се радва на активната подкрепа на местните испански власти и лично от кмета на града – г-н Мичел Монтанер, г-жа Енкарна Марти – директор на отдел „Образование“, както и на организации от други националности, благодарение на което се осъществява културен обмен и се популяризират българските традиции, фолклор и култура.

Несъмнено нищо не би било осъществимо без всеотдайността на родителите да водят децата си в неделните утрини към школото и усърдието на учениците, с което участват в организираните дейности, събития и чествания.

През изтеклата учебна година в БНУ „Знам и мога“- гр. Чиривея тези деца от смесени бракове, някои от които на 10 – 13 годишна възраст, за първи път прекрачиха прага на българско училище в чужбина и за първи път се срещнаха с красивата българска реч .

Ако искате вашите многоезични деца да знаят своя роден език и да познават българските си корени, традиции и култура, както и да се забавляват и общуват със своите връстници, заведете ги в БНУ „Знам и мога“- гр. Чиривея, Валенсия!

Чудесно месторазположение, удобен транспорт!
Адресът на училището е: Avenida de la Constitución Nº 71, Chirivella
Местонахождение Google maps: https://g.co/kgs/Y6eTvK
Учебните занятия се провеждат всяка неделя от 10:00 до 14:00 часа
Тел: 629 21 46 55
Имейл: znanie.asociacion@gmail.com
Страницата на училището във Facebook: https://www.facebook.com/asociacionbulgaraconocimiento

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*