Хората в Испания ще работят все по- малко

хората в Испания

Хората в Испания ще работят все по- малко според изследване, изготвено от централната банка на страната Banco de España. Тенденцията за все по- малко работни часове през последните десетилетия се очаква да продължи в резултат на застаряването на населението и увеличаването на дела на сектора на услугите.

Изнесените данни показват динамиката на работното време в Испания. В средата на 80- те години работната седмица е продължавала средно 37 часа, а през 2019 г.- 31,8 часа, което се дължи на няколко фактора: технологичния напредък, увеличаващата се трудова ангажираност на жените, частичните механизми за ранно пенсиониране и увеличаването на услугите, където работния ден е по- къс, отколкото в другите сектори на икономиката.

Ако раждаемостта остане същата през следващите години, то в по- далечен план ще се увеличи дела на по-възрастните работници в общата заетост. Прогресивното застаряване на населението ще окаже натиск надолу върху средния работен ден, тъй като тази възрастова група винаги имат по-малко средно работно време.

При условие че показателите за заетост по възрастови групи останат същите като в момента и взимайки предвид демографската структура, предвидена в последните прогнози за населението, през 2033 г. средната продължителност на работната седмица ще бъде с почти три часа годишно по- малко отколкото е сега.

При положение, че процента на хората, работещи на намалено работно време, който в Испания в края на 2022 г. е 13,6% се изравни с този- на Германия 27,9% за 2021 г., то работните часове ще намалеят със 121 часа годишно или почти два часа и половина седмично, т.е. със 7,5%.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Видове уволнения в Испания

Работни и почивни дни в Испания през 2023 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*