Испания ограничава изпращането на пари за България

пари за България

Испания ограничава изпращането на пари за България, откакто България влезе в „сивия“ списък на международната организация FATF, която се бори с прането на пари и финансирането на тероризма. Това ще рефлектира върху българите в Испания, тъй като се увеличава контрола над парите, които циркулират между двете страни.

Българите в Испания вече имат проблем с някои банки. За момента ние имаме сведения само за една от банките, която вече е въвела ограничения. От известно време CaixaBank не допуска преводи към България чрез мобилното си приложение или чрез страницата си в интернет. За да бъде отменено това ограничение клиентът трябва да отиде до офиса на банката и да занесе документ, от който да е видно от къде са приходите му (фиш за заплата- nomina, удостоверение за размер на пенсията и т.н) както и да поиска да му бъде премахнат лимита за трансфери, ако има такъв.

На България са ѝ поставени 10 точки, които трябва да изпълни, за да излезе от този списък. Ето три от тях:

  • подобряване на ефективността на разследванията и юридическите действия срещу прането на пари, мащабната корупция и организираната престъпност;
  • гаранция, че при всички разследвания за тероризъм паралелно се провежда и разследване за неговото финансиране
  • гаранция, че конфискацията на имуществото е политически приоритет

Oсвен България в „сивия“ списък са и: Барбадос, Буркина Фасо, Виетнам, Гибралтар, Демократична република Конго, Йемен, Камерун, Мали, Мозамбик, Нигерия, Обединени Арабски Емирства, Сенегал, Сирия, Танзания, Турция, Уганда, Филипини, Хаити, Хърватия, Южна Африка и Ямайка.

Ето официалния документ на испанските власти: Lista_GAFI_Jurisdicciones_de_riesgo_y_monitoreadas._OCTUBRE_2023[2]

Forbes обяви кой е най-богатият испанец за 2023 г.

Данни за нивото на образование в Испания и България

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*