1400 овце ще преминат през центъра на Мадрид (видео)

центъра на Мадрид

1400 мериносови овце ще преминат през центъра на Мадрид по време на XXX Fiesta de la Trashumancia (празника на свободно движещите се- скитащи стада, които се местят според сезона в търсене на храна). Празникът ще се проведе на 20 октомври 2024 г. и бъде съпроводен с много музика и танцови изпълнения на фолклорни групи, а животновъдите ще платят на кмета на Мадрид символичните 50 мараведи (стара иберийска монета)- такса за преместване на добитък, установена още през 1418 година.

За да участват в шествието животните са тръгнали пеша на 25 септември от Cevera de Pisuegra и Polentinos, намиращи се в Кантабрийските планини (Cordillera Cantábrica) в провинция Планесия. Пристигайки в Мадрид, в продължение на 4 дни са били отседнали в най- големия градски парк Casa de Campo, а на 20 октомври ще напуснат столицата в посока Colmenarejo- област Мадрид, където ще изкарат зимата.

Събитието ще отбележи 751-годишнината от създадената през 1273 г. от Алфонсо Х Мъдрия Concejo de la Mesta – Асоциация на овчарите от област Кастия и Леон, с която им се дават повече привилегии като: освобождаване от военна служба и свидетелски показания по всички съдебни процеси, правото да преминават навсякъде с предимство, както и навсякъде да могат да пасат стадата.

В деншно време фестивалът е признателност към труда на овчарите и запознаване на жителите на столицата с него. Той напомня привилегията за пастирите да следват начертания от тях маршрут и да имат приоритетно право да преминават дори през центъра на Мадрид. Както всяка година шествието ще премине по най- големите улици в историческия център на столицата.

Ето маршрута, по който ще преминат стадата:

09:00 – Salida de la Casa de Campo por el Puente del Rey.
10:30 – Puente del Rey hasia la Ermita Virgen del Puerto, Paseo Cuidad de Plasencia y Cuesta de la Vega hasta final de calle Bailén.
11:20 – Puerta del Sol.
11:45 – Plaza de Cibeles.
12:00 – Ceremonia de entrega de los maravedíes ante el Ayuntamiento.
13:00 – Despedida en la Casa de Campo.

Колоритният фестивал Битката с цветята във Валенсия (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван